Parlament FBiH skoro dvije godine nije raspravljao o revizorskim izvještaja

     

Centri civilnih inicijativa pozdravljaju formiranje Komisije za budžet i finansije u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, čime su, nakon ranije formirane iste komisije u Predstavničkom domu ovog zakonodavnog tijela, stvoreni uslovi za rad i postupanje državnog parlamenta po pitanju revizorskih izvještaja.

Uz očekivanje da će u narednom periodu ozbiljnim, intenzivnim, efikasnim radom, probati nadoknaditi bar dio ogromnih zaostataka i amortizovati bar dio štete načinjene neradom parlamenta u prethodnom periodu.  Istovremeno osuđujući činjenicu da Parlament FBiH i dalje radi bez formirane Zajedničke komisije odgovorne za reviziju.

Zadnje zasjedanje parlamentarna komisija za reviziju pri Parlamentu FBiH je imala u februaru 2018. godine (13.02.2018.godine), što znači da se o revizorskim izvještajima u Parlamentu nije raspravljalo skoro dvije godine, tačnije 679 dana, koliko je prošlo od posljednje sjednice komisije. Niti će se raspravljati sve dok se ne formira zajednička Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju pri Parlamentu FBiH.

Federalni parlament neprihvatljivo kasni u obavljanju jedne od svojih značajnih funkcija – kontrole efikasnosti i zakonitosti trošenja državnog novca od strane državnih i javnih institucija.

CENTRI CIVILNIH INICIJATIVA čitavu situaciju tretiraju kao neprihvatljivu. I pozivaju sve parlamentarne političke stranke i izabrane poslanike da ubrzaju proces imenovanja Parlamentarne komisije za reviziju pri Parlamentu FBiH, kako bi se vlast što prije počela baviti onim što joj je ustavna obaveza – imeđu ostalog i kontolom utroška javnih sredstava.