20.5 C
Tuzla
01.12.2023.

Parlamentarna debata: Rješavanje problema aerozagađenja u gradu Tuzla

Danas i sutra na sceni Pozorišta mladih Tuzle (dvorana Kaleidoskop) realizuje se drugi modul treninga za nastavno osoblje iz šest srednjih škola uključenih u projekat „Parlamentarna debata – Rješavanje problema aerozagađenja u gradu Tuzla“ kojeg implementira Udruženje građana „Ekosol“ Tuzla u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle i Biciklističkim klubom Tuzla.

Na prvom modula treninga, nakon upoznavanja sa nastavnim osobljem, voditeljima dramskih sekcija, iz  Gimnazije „„Meša Selimović“ Tuzla, Srednje elektrotehničke škole Tuzla, Srednje mašinske škole Tuzla, Mješovite srednje škole Tuzla, Srednje hemijske škole i Srednje saobraćajne škole Tuzla, voditeljima su tokom treninga date osnovne informacije o dramskoj pedagogiji, formama klasičnog i primijenjenog pozorišta, elementima pozorišne predstave, tehnikama pisanja autorskog dramskog teksta, osnovama dramaturgije i režije, te metodama i oblicima rada s članovima dramskih sekcija u procesu organizacije rada i produkcije školskog pozorišta.

Na drugom modulu treninga planirano je da se sa voditeljima dramskih sekcija u školama radi na pisanju scenarija za produkciju školskih igrokaza „Školskog pozorišta Grada Tuzle“ što podrazumijeva pisanje i strukturalnu analizu dramskog teksta, te prezentaciju načina podjele uloga i zadataka učenicima dramskih sekcija.

Do kraja godine, voditelji sekcija će, uz mentorstvo lidera i dramskih pedagoga Pozorišta mladih Tuzle, pripremiti šest igrokaza o temama aerozagađenja u Tuzli čime će praktično primijeniti stečeno znanje na treningu.

Realizator partnerske aktivnosti je Pozorište mladih Tuzle, u namjeri da se doprinese promociji drame kao sredstva u odgoju i obrazovanju u srednjim školama grada Tuzle. Treneri/edukatori su: Amila Beširović, master dramski i audiovizuelni umjetnik u polju primijenjenog pozorišta i Adnan Mujkić, magistar umjetnosti glumac, dugogodišnji dramski pedagozi Pozorišta mladih Tuzle. U ime Pozorišta mladih Tuzle zahvaljujemo se Gradu Tuzla i JU Centru za kulturu Tuzla na doprinosu u organizaciji projekta.

Projekat „Parlamentarna debata – Rješavanje problema aerozagađenja u gradu Tuzla“ realizuje se u okviru projekta „Misli o prirodi!“ kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva Sarajevo (CPCD), a finansira Vlada Švedske. Cilj projekta je doprinijeti jačanju ekološke svijesti inovativnim i kreativnim pristupom kod srednjoškolske populacije putem parlamentarne debate, umjetničkog izražavanja i zdravijeg načina življenja u gradu Tuzla.

Vezane vijesti

TUZLA