12.8 C
Tuzla
28.05.2022.

Patrijarh Porfirije: Molimo za mir, rat je sramota svakog čovjeka

Poglavar Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) patrijarh Porfirije poručio je u petak u Uskrsnoj poslanici da je rat poraz i sramota svakog čovjeka i pozvao je na molitvu kako bi se u Ukrajini što prije i bezuvjetno uspostavio mir.

“Svaki rat, bilo gdje i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čovjeka kao ikone Božje“, istaknuo je patrijarh Porfirije u povodu Uskrsa koji SPC slavi u nedjelju, 24. travnja.

On je u poslanici na Veliki petak rekao kako se moli “uskrslom Gospodinu da se što prije i bezuvjetno uspostavi mir, prestane stradanje i da se svi izbjegli vrate u svoje domove”.

Patijarh SPC-a ukazao je na “osjećaj odgovornosti” koji je među ljudima ponajprije potreban “zbog sveopće krize u svijetu i činjenice da se plamen oružanih sukoba na prostorima Ukrajine pridružio onim drugim mjestima na planeti gdje postoji konflikt među državama, narodima i vjerama”.

„Suosjećamo sa svim pravoslavnim krišćanima, sa svim ljudima ovoga svijeta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom Ekumene još više produbljuju“, poručio je patrijarh Porfirije, istaknuvši da u ratovima diljem svijeta “najviše stradanja podnosi običan čovjek”, prenosi Hina.

POSLJEDNJE DODANO