Pendeš: Aktivacija MAP-a predstavlja jačanje partnerstva s NATO-om

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

 Aktivacija Akcijskog plana za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO) ne znači automatsko članstvo u NATO-u nego predstavlja jačanje partnerstva između Bosne i Hercegovine i NATO-a, što bi pozitivno utjecalo na daljnji razvoj obrambenog i privrednog sektora.

Ponovila je to danas ministrica odbrane BiH Marina Pendeš tokom susreta sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ericom Nelsonom, kojeg je upoznala i o aktuelnoj situaciji kada je u pitanju usvajanje prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), nakon čega bi uslijedila aktivacija MAP-a piše Fena.

Ambasador Nelson ocijenio je da bh. građani mogu biti ponosni na Oružane snage BiH, kao jedne od najintegrativnijih cjelina u društvu, ali i jedne od najvažnijih institucija u BiH, najavljujući da će SAD nastojati pomoći da tako bude i u budućnosti.

Tokom susreta naglašena je snažna podrška Ambasade SAD-a Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH u daljnjim koracima na polju euroatlantskih integracija, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.