Pendeš očekuje da će Vijeće ministara utvrditi prvi Godišnji nacionalni program

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš očekuje da će Vijeće ministara BiH prihvatiti prijedlog Komisije za NATO integracijski proces i utvrditi prvi Godišnji nacionalni program BiH (ANP BiH).

”Očekujem da će Vijeće ministara BiH, temeljem Zakona o odbrani, Sigurnosne politike BiH, Odbrambene politike BiH, Strategije vanjske politike BiH, a u skladu s odlukom Predsjedništva iz 2009. i čitavim nizom zaključaka Predsjedništva kojima se od institucija BiH traži ispunjenje obaveza vezano za MAP, prihvatiti prijedlog Komisije za NATO integracijski proces i utvrditi Prvi ANP-a BiH”, navodi Pendeš u izjavi tim povodom, istaknuvši da će Prvi ANP BiH potom biti predstavljen Vijeću Sjevernoatlantskog saveza (NAC-u), a čime će po njegovom prihvaćanju od NATO-a postati i operativan.

Stava je da se time stvara potencijal za implementaciju strateških ciljeva i prioriteta, te uz pomoć i podršku NATO-a, kao i ciljano djelovanje na čitavom nizu područja koja ne znače samo dostizanje visokih normi i standarda, nego direktno utječu na poboljšanje sveukupnog stanja u svim sferama društva.

”Primjerice, kroz implementaciju poglavlja o odbrambenim i vojnim pitanjima Oružane snage će efikasnije i uz viši nivo podrške  NATO-a implementirati alate partnerske saradnje kako bi se povećale operativne sposobnosti i efikasnost kako Oružanih snaga tako i sigurnosnog sistema Bosne i Hercegovine u cjelini”, pojašnjava Pendeš.

Napominje kako MAP ne tretira samo odbrambena i vojna pitanja, “jer ona predstavljaju samo jedno od pet poglavlja ANP-a”.

”Kako sadržaj ANP-a nadilazi zakonske nadležnosti i odgovornosti pojedinih resornih ministarstava, upravo je Vijeće ministara BiH organ koji utvrđuje sadržaj tog konceptualnog i planskog dokumenta. Što je još važnije, Vijeće ministara BiH je organ koji treba osigurati instrumente za njegovu implementaciju u svoj njegovoj punini, a ne samo u pojedinim segmentima i resorima”, precizira ministrica odbrane, navodeći kako će biti počašćena, ukoliko i kada dobije mandat i obvezu, predvoditi ili biti dio delegacije Bosne i Hercegovine koje će predstaviti prvi ANP BiH Vijeću Sjevernoatlantskog saveza.

(RTV Slon/Fena)