12.8 C
Tuzla
09.06.2023.

 Penzije u FBiH će biti povećane za 7,3 posto: Penzioneri smatraju da je to sramotno

Premijer Vlade Federacije BiH Fadil Novalić na pres konferenciji održanoj 17. marta nakon sjednice Vlade Federacije u Mostaru najavio je redovno i vanredno usklađivanje penzija. Porast penzija bi trebao da prati rast cijena hrane, kazao je premijer i time ulio nadu hiljadama penzionera da je Vlada spremna da stane u zaštitu najranjivije kategorije stanovništva.

“To je 8,1 posto i to za redovno usklađivanje, koje je bilo zagarantirano penzionerima, ali mi smo skoro predložili izmjenu Zakona za vanredno usklađivanje Parlamentu FBiH koji je i usvojen. To će uslijediti iza 15. aprila i vjerujemo da će biti oko 3 ili 3,5 posto. Ono na šta mi ciljano jeste da povećanje penzija bude preko 11, jer su troškovi hrane po statistici porasli za 10,1 posto i to su podaci za tri kartala, a za četiri još uvijek ne znamo cifru te vjerujemo da će taj broj ići još gore” rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Međutim, prema informacijama do kojih je došlo Udruženje penzionera TK Upravni odbor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje donio je odluku da će se penzije u Federaciji Bosne i Hercegovine redovno uskladiti za 7,3 posto.

“Mi smo dobili u petak vijest da zvanično povećanje penzija ide 7,30 posto, isplata je 5. maja za april mjesec i isplata ide retroaktivno od prvog januara što znači da će najniža penzija biti uvećana za 28 KM, a da će prosječna penzija u FBiH biti uvećana za 31,30 KM. To je za naš šok jer smo imali obećanje od Federalne vlade da će to biti 8,1 posto.” dodao je  Haso Halilović, predsjednik Saveza udruženja penzionera TK.

Halilović tvrdi da je Odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO već potvrdila Vlada Federacije, budući da je odluka zasnovana na statističkim pokazeteljima rasta cijena.

“Desilo se to što se desilo, da tu troškovi života 2,1 posto povećani što mi smatramo da je to čista laž i ne vjerujemo u statističke podatke kad je u pitanju rast životnih troškova života i smatramo da je to dosta više međutim, Upravni odbor Federalnog zavoda je dobio takve podatke , Vlada TK je to u petak potvrdila i zvanično 7,3 posto od prvog januara penzije” -dodao je Halilović.

Ni penzioneri koje smo zatekli na ulicama Tuzle nisu krili razočarenje ovom odlukom. Kako kažu, oni sa najmanjom penzijom najbolje znaju koliki su troškovi života, bez statističkih izračuna.

„Malo je to povećanju, trebalo je malo viš eu odnosu na poskupljenje stvari i da to povećanje prati standard” rekao je sugrađanin.

“Kako su nam životni troškovi počeli skakati, nikome nije dobro. Ni onome sa srednjom platom, a kamoli onome sa minimalnom penzijom”

“Meni je njih žao i došlo mi j eu par navrata da ja predložim da mi penzioneri skupimo pomoć i da pošaljemo tu pomoć u Parlament i da ih pozatvaramo” zaključuje  sugrađanin.

Zbog toga što su, kako tvrde ponovo izigrani, penzioneri sada sumnjaju i u obećanje Vlade o vanrednom povećanju penzija za 3 do 3,5 %. S druge strane, stižu i nova obećanja.

„Drugo obećanje je i zaključak da će resorno ministarvo reklo da će kroz kroz vanredno usklađivanje u maju junu ta nepravda od 0.7 posto biti ispravljena i da će vanredno uvećanje biti za tih 0,7 posto jer penzioneri nisu zadovoljni sa ovim stanjem u ovom momentu.“ ističe Haso Halilović, predsjednik Saveza udruženja penzionera TK.

Iz Saveza ističu kako će svojim zahtjevima nastaviti borbu da penzionerima se omogući dostojan život.

„Sljedeći korak jeste da tražimo da Vlada FBiH u skladu sa Zakonom donese odluku o povećanju najniže penzije u FBIH čime će biti povećane sve penzije do one najniže.“zaključio je Haso Halilović, predsjednik Saveza udruženja penzionera TK

Prema Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju, redovno usklađivanje penzija je svake godine 15. aprila, te se isplaćuje u maju uz aprilsku penziju, i to retroaktivno od 1. januara. Dakle, uz penziju za april, penzioneri će u maju dobiti razliku za januar, februar i mart.

 

 

POSLJEDNJE DODANO

error: Upozorenje: Zaštićen sadržaj!!