21.7 C
Tuzla
02.12.2023.

Penzioneri danas ne žive, nego preživljavaju: Obilježen Dan penzionera

Prije 23 godine penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine započeli su svoju demokratsku borbu za zaštitu zakonom stečenih prava, koja su 1997. i 98. godine, kako kažu, napale vlasti kroz donošenje tadašnjeg Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju. Na 25. oktobar prije tri godine desili su se i najmasovniji protesti penzionera ispred zgrade Vlade Federacije gdje se okupilo oko 20.000 njih tražeći svoja prava. I nakon toliko godina borbe, i traženja zahtjeva, penzioneri su danas dovedeni u situaciju da preživljavaju, a ne da žive.

Kada sve saberemo i oduzmemo, 78% penzionera živi sa primanjima nižim od 482 KM, 62% živi sa 382 KM i niže i na osnovu toga jasno je da je to puko preživljavanje, pogotovo penzionerima koji žive u gradskim sredinama dok plate sve režije i lijekove, ne ostaje im ništa kako bi imali za kvalitetnu ishranu koja je izuzetno potrebna” – naglasio je Haso Halilović, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera TK.

Od 1997. do 2018. godine, kada su u pitanju status i prava penzionera, sve je išlo u silaznoj putanji. Usvajanjem novog Zakona 1. marta 2018. godine stanje se malo stabilizovalo, i počelo je realizovanje usklađivanje penzija.

98. godine svim penzionerima koji su te godine bili u penziji umanjena je penzija za 39,20%, umanjeno im je još 10 posto. Također smo imali vakum od 2014-2018. gdje nije bilo povećanje penzija. To je sad teško sustići i penzioneri žive u teškoj situaciji” – kazao je Halilović.

Posebno teška situacija za sve penzionere bila je tokom lock downa. Korona virus poremetio im je tok života. Imali su ograničeno kretanje, a samim tim suočavali su se s problemima nabavljanja lijekova, podizanja penzija i slično. Kako bi se stanje penzionera poboljšalo neophodno je poštovati primjenu svih zakona koji su doneseni.

Da se primjenjuju svi ti zakoni dosljedno, da se lični dohodci radnika isplaćuju u skladu sa zaradom, a ne na minimalnu platu, da se pune fondovi u skladu sa zakonom i da se jednokratno sve penzije izuzev najviših povećaju za 10 posto gdje bi došlo do koeficijenta oko 505 u odnosu na prosječnu platu u FBiH, odnosno gdje bi najniža penzija bila 500 KM” – istakao je Halilović.

Prkoseći godinama iza njih, sa osmijesima na licima prkose i trenutnoj situaciji, nadajući se da će dočekati bolje sutra.

Vezane vijesti

TUZLA