Penzioneri pozivaju parlamentarne stranke da spriječe socijalni kolaps

Ilustracija
TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Na vijest da će doći do obustave isplate penzija i plata budžetskim korisnicima, ukoliko FBiH do 31. januara ne dobije Budžet za 2019. godinu,reagovala je Stranka penzionera-umirovljenika BiH KO Tuzla. Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

Stranka penzionera-umirovljenika BiH KO Tuzla izražava svoju duboku zabrinutost i veliko nezadovoljstvo odnosom OHR-a, Delegacije EU u BiH, pojedinih stranih ambasada u BiH i parlamentarnih stranaka, koji svojim odnosima i stavovima stvaraju neprihvatljivi socijalni pritisak, s ciljem implementacije nezakonite odluke CIK-a o popuni budućeg saziva Doma naroda, koji u najvećoj mjeri pogađa najranjiviju kategoriju našeg stanovništva, među kojima se ističu penzioneri, ratni vojni invalidi i stanovništvo u stanju socijalne potrebe.

Nedopustiv je i krajnje neodgovoran odnos Parlamentarnih stranaka koje zbog vlastitih nesposobnosti i nerealnih ambicija do sada nisu našle odgovarajuće rješenje za formiranje vlasti i usvajanje budžeta za 2019. godinu, čime je dovedena u pitanje isplata penzija za preko 413.000 penzionera, invalidnine i ostali vidovi novčanih primanja za  druge ranjive kategorije stanovništva u Federaciji BiH, kojima su ova primanja jedini izvori preživljavanja i koji jedva sastavljaju kraj s krajem čak ikada su im isplate penzija, invalidnina i ostalih primanja redovne.

SPU BiH poziva sve parlamentarne stranke da obavezno i bez odlaganja zajednički nađu način za izlazak iz političke krize koju su izazvali svojim neodgovornim ponašanjem prema građanima i svojim biračima, te da do usvajanja budžeta donesu rješenje o privremenom finansiranju, za čije donošenje postoje zakonske mogućnosti. SPU BiH predlaže da se te mogućnosti obavezno, hitno i bez odlaganja upotrijebe kako bi se spriječio socijalni kolaps najugroženijih stanovnika Federacije Bosne i Hercegovine.