31 C
Tuzla
18.07.2024.

Peradari u BiH upozorili na moguće obustavljanje proizvodnje

Koordinacioni odbor živinara/peradara BiH upozorava da će morati obustaviti proizvodnju i snabdijevanje tržišta živinarskim/peradarskim proizvodima ukoliko budu primijenjene enormno povećane cijene električne energije u BiH.

Kako se navodi u saopštenju, dostavljeni ugovori od elektroprivrednih preduzeća u BiH s povećanim cijenama električne energije i do 300 posto u peradarskom sektoru samo još dodatno pogoršavaju ionako tešku situaciju u ovoj grani proizvodnje, nastalu kao posljedica pandemije i enormnog povećanja cijena gotove stočne hrane kao i svih ostalih inputa u proizvodnji.

U pitanju je, upozoravaju, očuvanje 20.000 radnih mjesta.

Nakon održavanja sjednice i razmatranja stanja u sektoru živinarstva/peradarstva radi povećanja cijena električne energije do 300 posto, Koordinacioni odbor peradara BiH, uputio je apel relevantnim državnim i entitetskim institucijama da zaštite domaću proizvodnju i time spase najmanje 20.000 radnih mjesta.

Naime, uprkos ranije iznesenim zahtjevima za sagledavanje realnog stanja u proizvodnji i uticaju cijena energenata na cijenu proizvodnje, nisu od elektroprivreda u proteklom periodu uvaženi zahtjevi proizvođača živine/peradi.

Da bi sektor održao proizvodnju i broj zaposlenih na istom nivou od vlasti očekuju da hitno reaguje. Razmišljaju o obustavi proizvodnje ukoliko takva cijena ostane na snazi, ističu u sektoru.

– Povećanje cijena električne energije, u svim firmama u sektoru, mjeri se u stotinama hiljada maraka pa do nekoliko miliona maraka na godišnjem nivou. Povećanje se smatra apsolutno neopravdanim i neprihvatljivim – saopćeno je.

Bh. živinari/peradari godišnje proizvedu 540 miliona jaja, 65.000 tona pilećeg mesa, 40 miliona brojlera i 400.000 kljunova roditeljskih jata.

U sektoru je trenutno zaposleno 20.000 radnika, produktivnost je na nivou zemalja EU, a proizvodnja je kontrolisana u svim fazama i kvalitet proizvoda je zagarantovan.

U apelu vlastima BiH Koordinacioni odbor je naglasio da je za očuvanje trenutnog nivoa proizvodnje i radnih mjesta neophodna hitna reakcija nadležnih institucija u BiH.

RTV Slon/ Biznisinfo.ba

Vezane vijesti

TUZLA