6 C
Tuzla
25.09.2022.

Peradarstvu u BiH zbog pandemije “slomljena krila”

Primarna proizvodnja i klanička industrija u peradarskom sektoru u BiH suočava se s najvećom do sada krizom prouzrokovanom pojavom virusa korona, troškovi proizvodnje su enormno porasli, a cijena pilećeg mesa na tržištu pada pa se u klaonicama stvaraju velike zalihe gotovih proizvoda, tvrde farmeri.

Predrag Miličić, predsjednik Udruženja živinara Republike Srpske, ističe da za živinare nikad nije bila teža godina, te su nedavno tražili od nadležnih da se pomogne  domaćoj proizvodnji.

“Jedan od prijedloga je sezonska zabrana uvoza, jer svjedoci smo da ozbiljne količine mesa dolaze na tržište BiH. Vidjeli smo da u prvih šest mjeseci ove godine imamo duplo veći uvoz mesa živine od izvoza, bez obzira na to što je  nekoliko firmi iz BiH  dobilo priliku da izvozi meso na tržište Evropske unije. Ali, to su zaista zanemarive količine”, ističe Miličić.

Dodao je da su od nadležnih tražili i rigoroznije i kvalitetnije kontrole prilikom uvoza  mesa  u BiH.

“Ili da to bude barem na nivou kakav se primjenjuje kada je izvoz iz naše zemlje u pitanju”, kazao je Miličić i dodao da je pandemija uzrokovana kovidom-19 dovela do smanjene  potrošnje pilećeg mesa.

Istakao je da su farmeri zatrpani i uvoznim i viškom domaćeg mesa, tako da piletina bilježi rekordno nisku cijenu.

“Svjedoci smo poprilično skupe gotove hrane za tov pilića, čime proizvođači prave gubitke i jedna od brzih mjera koja se mora povući je smanjivanje ukupne proizvodnje ukoliko se ne nađe neka formula da se pomogne proizvođačima”, dodaje Miličić.

Prema njegovim riječima, sličnu situaciju su preživjeli i proizvođači konzumnih jaja, gdje su jaja prodavana po izuzetno niskoj cijeni.

“Cijena u maloprodaji iznosila je 1,60 KM na deset komada jaja, što je mizerno u poređenju sa zemljama u komšiluku gdje se cijena za deset jaja kreće oko pet KM”, ističe Miličić i dodaje da je u ovom periodu nezapamćeno niska cijena pilećeg filea, koja je ispod pet KM ili gril pileta ispod dvije KM.

I Mesud Pinjo, predsjednik Udruženja peradara FBiH, ističe da je peradarstvo u izuzetno lošoj situaciji usljed pandemije virusa korona.

“Potražnja, a samim tim i cijena pilećeg mesa najniža je ikad zabilježena, usljed čega su organizatori tova primorani ići u pravcu smanjenja proizvodnje”, kazao je Pinjo.

Dodao je da je uvoz jedan od najvećih problema za domaće proizvođače jer se godišnje uvezu ogromne količine piletine i prerađevina, što ionako malom bh. tržištu pravi ogroman problem.

“U isto vrijeme nadležne institucije ništa ne poduzimaju i u posljednjih šest  mjeseci nikada niko nije ni pokušao kontaktirati bilo koga iz ovog sektora. Dvadeset hiljada uposlenih u ovom sektoru je na koljenima”, kaže  Pinjo i dodaje da proizvođači nisu u mogućnosti da duži period izdrže rad sa gubicima, zbog čega se neminovno nameće potreba da znatno smanje proizvodnju.

Podsjetimo, Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, organizovao je nedavno sastanak sa predstavnicima Koordinacije udruženja peradara i živinara u BiH, sa kojima je razgovarao o problemima u proizvodnji i prometu pilećeg mesa.

“Očigledno je da se, osim domaćih proizvođača vina i crvenog mesa, sa velikim problemima i posljedicama pandemije virusa korona suočavaju i peradari. Potpuno smo opredijeljeni da izađemo u susret našim proizvođačima i tragamo za rješenjima koja će značiti oporavak i nastavak poslovanja u ovom teškom periodu”, rekao je tada Košarac.

(RTV SLON / NEZAVISNE NOVINE)

POSLJEDNJE DODANO