Pet mjeseci nakon požara – Mali broj kupaca na pijaci u Tuzli

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Prošlo je pet mjeseci od požara na Velikoj pijaci, koji je za sobom ostavio štete mjerene u milionima maraka. Šteta samom preduzeću ”Tržnice – Pijace” d.o.o. je oko pola miliona, a prodavcima još veća. Uzrok požara još nije poznat.

”Nakon požara su poduzete sve mjere, istraga se vodi, čim budemo imali neke zvanične informacije, bit ćete upoznati”, navodi Selma Isaković Ćorić, direktorica preduzeća ”Tržnice – Pijace” d.o.o. Tuzla.

Nakon što joj je uništena skoro sva roba u požaru, Larisa Čolo s mužem, krenula je iz početka. U ono što je nekada imala, godinama je ulagala, a teško zarađeni novac, kao da je otišao niz vodu.

”Imali smo dva muška, dva ženska štanda. Počela sam nakon oporavka samo sa muškom robom raditi, jer nisam imala sredstava za početak rada, morala sam nešto. Ništa nije posebno, ne mogu se pohvaliti ni sa poslom, ni sa mušterijama, svijeta nema, nije kao nekad. Zadnje dvije-tri godine su slabije, ali nakon požara totalno je stao posao”, ističe Larisa Čolo, trgovkinja na pijaci.

Mali broj kupaca trenutno je najveći problem prodavcima. Želja im je da se vrate nekada redovni kupci. Do sada im je bila olakšavajuća okolost što četiri mjeseca nakon požara nisu plaćali zakupninu, no uskoro i to dolazi na naplatu.

”Većina njih je krenula sa radom 15. aprila i od tog perioda traje ta četiri mjeseca, još uvijek su na snazi”, navodi Isaković Ćorić.

Na ovom mjestu prije požara bili su boksovi, odnosno štandovi prodavaca koji su prije požara prodavali svoju robu i tako zarađivali za život. Danas je ovo samo parking prostor.

”Tamo je bilo oko 70 boksova, samo četiri od tih svih su ostali koje smo uspjeli iskoristiti. Trenutno nismo u mogućnosti da nabavljamo te objekte zato što smo finansijski iscrpljeni, ne možemo se upustiti u takvu investiciju”, kaže direktorica preduzeća ”Tržnice – Pijace” d.o.o. Tuzla

Ovi štandovi smješteni su u natkrivenom prostoru, a kako navode iz Uprave pijace, za sada ima dovoljno prostora za sve. Broj prodavaca isti je kao i prije požara.

”Ono što njih zabrinjava i nas kao Upravu što je zaista vidno manje ljudi na pijaci. Ja sam i prije koristila priliku da pozovem ljude da dođu, da vide. Svaki vid posjeti pijaci je dobro došao, neko će nešto i kupiti”, ističe Isaković Ćorić.