5.5 C
Tuzla
25.04.2024.

Pet namirnica bogatih probioticima za jačanje imuniteta

Uravnotežena ishrana tokom cijele godine je ključ za održavanje funkcije imunog sistema, a evo i nekoliko namirnica koje će tokom svakodnevne ishrane poboljšati imunitet.

Jogurt

Probiotici (žive bakterije koje nisu patogene ili toksične za ljudsko tijelo) su posebno važni zimi, jer podržavaju zdravlje crevne mikroflore, jačajući tako imuni sistem protiv bolesti. Prirodni jogurt bez aditiva najbolje odgovara vašoj svakodnevnoj ishrani: napravite ga sami i konzumirajte svaki dan za doručak.

Kiseli kupus

Klasični i najjednostavniji element zimske ishrane može biti nevjerovatno zdrav. Kiseli kupus pored živih bakterija sadrži vitamine C, B i K i bogat je natrijumom, gvožđem i manganom. Imajte na umu da ne smije biti pasterizovan.

Sirevi

Ne mogu se svi sirevi pohvaliti visokim sadržajem probiotika. Najefikasniji u ovom smislu su gauda, čedar i mocarela.

Miso

Nije ni čudo što se Japanci mogu pohvaliti odličnim zdravljem: miso supa bogata je živim bakterijama, a sa njom i čitava raznolikost jela na njenoj bazi. Dodajte porciju miso supe za ručak nekoliko puta nedjeljno umesto uobičajene. Ovo je vrlo dobra alternativa jer je miso bogat mineralima i elementima u tragovima poput mangana i bakra.

Tempeh

Ovaj fermentisani sojin proizvod dostupan je u prodavnicama organskih namirnica. Tempeh je napravljen od celog pasulja dodavanjem fermenta kulture gljiva Rhizopus oligosporus. Danas vegetarijanci tempeh često koriste kao zamjenu za visoko proteinsko meso.

IZVOR: RTV Slon/Nezavisne

Vezane vijesti

TUZLA