Peti dan od požara: U toku čišćenje Velike pijace u centru Tuzle

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Požar koji je za manje od sat vremena za sobom ostavio nesagledivu štetu i veliki broj porodica bez egzistencije, podsjetio je još jednom koliko je važno da sve instance društva reaguju adekvatno i profesionalno. Iako je utorak prošle sedmice počeo kao i svaki dan do tada, popodnevni sati učinili su da upravo 26. februar 2019. ostane dobro upamćen.

Garež, ostaci izgorene i uništene konfekcijske robe, tezge pretvorene u prah i skoro u potpunosti uništena cijela Velika pijaca ono su što je posljednjih pet dana golim okom vidljivo u centru Tuzle.

Gradske vlasti, od one zakonodavne pa sve do izvršne usaglasile su se kako će što hitnije pomoći oštećenim pijačnim prodavcima kojima je, upravo rad na Velikoj pijaci u Tuzli, bio glavni izvor prihoda.

“Grad Tuzla će obezbijediti interventna sredstva neophodna za tekuće poslovanje i otklanjanje štetnih posljedica, a gradonačelnik, koji je na to ovlašten Zakonom i Odlukom o izvršavanju Budžeta Grada Tuzla će kroz odluku o prestruktruriranju rashoda Budžeta Grada Tuzla za 2019. godinu obezbijediti dodatnih 55.000 KM sa namjenom osiguranja kontinuiteta osnovne djelatnosti ”Tržnica i pijaca” d.o.o Tuzla.” – poručeno je već istog dana kada se požar i desio iz Gradske uprave Tuzla.

“Korisnicima usluga „Tržnice i pijace“ d.o.o Tuzla, bit će obezbijeđena interventna novčana pomoć sa pozicija Službe za ekonomski razvoj i društvene djelatnosti i to u iznosu od 1.000 KM po korisniku.” – navedeno pored ostalog. Upravo ove mjere pomoći gradski vijećnici prihvatili su na sutradan održanoj sjednici Gradskog vijeća Tuzle.

Danas je započelo i čišćenje pijace, kao i uklanjanje sada već otpada sa zgarišta, koje je do prije samo pet dana bila kvalitetna uvezena konfekcijska roba spremna za kupce. 

Zelena pijaca u Tuzli neće raditi do daljnjeg. U toku su radovi na sanaciji štete uzrokovane požarom, te osiguravanju uslova za ponovno pokretanje pijačne prodaje na ovom prostoru, navodi se u saopćenju Javnog preduzeća ”Tržnice – Pijace” d.o.o. Tuzla. O tome kada će pijaca ponovo biti otvorena za građanstvo javnost će biti blagovremeno obavještena.

Čitajte još: