Pfizerovo cjepivo odobreno u EU, traje presica: “Ovo je povijesni uspjeh znanosti”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

EUROPSKA agencija za lijekove (EMA) odobrila je danas prvo cjepivo protiv covida-19 u Europskoj uniji, koje su proizveli američka tvrtka Pfizer i njemačka BioNTech, što znači da će Europa moći početi s cijepljenjem u roku od tjedan dana.

Radi o uvjetnom odobrenju, što znači da je cjepivo odobreno za osobe starije od 16 godina u svih 27 zemalja članica EU.

EMA će, očekuje se, obavezati Pfizer na daljnja istraživanja cjepiva i praćenje situacije s cijepljenjem na području Europske unije.

Upravo se održava press konferencija Europske agencije za lijekove, na kojoj bi informacija o odobrenju cjepiva trebala biti potvrđena, a očekuje se i više informacija o samim uvjetima pod kojima je cjepivo odobreno.

“Prvi prioritet je sigurnost cjepiva, vođeni smo snagom znanstvenih dokaza i ničim drugim”

“Znanstveni odbor EMA-e odobrio je cjepivo Pfizera/BioNTech za upotrebu u Europi za starije od 16 godina. To otvara put cijepljenju u EU uz pravila o sigurnosti i temelji se na črstim znanstvenim temeljima i okviru za praćenje i kontrolu cjepiva. To je značajan korak naprijed u borbi protiv ove krize. Ovo je povijesni uspjeh znanosti. Za manje od godinu dana razvili smo i odobrili cjepivo protiv nove bolesti”, rekla je predsjednica EMA-e Emer Cook je na press konferenciji.

“Uspjeli smo smanjiti vrijeme potrebno za pronalazak cjepiva uz poštivanje svih pravila i u okviru međunarodnih regulatornih tijela zadovoljili smo sve zahtjeve. Želim odati priznanje neumornom radu velikom broju stručnjaka. Radili smo i 24 sata na dan i u gluho doba noći. Uspostavili smo agilnu infrastrukturu koja je okupila najbolje stručnjake kako bismo ubrzali proces”, dodala je.

“Osiguravanje sigurnosti cjepiva bio je naš prvi prioritet. Ovo cjepivo primit će milijuni ljudi širom Europske unije i upravo zato je sigurnost cjepiva toliko važna. Mi EMA-i vođeni smo snagom znanstvenih dokaza i ničim drugim. Nastavit ćemo promatrati podatke i prikupljati dokaze. To jamči da se sigurnost cjepiva prati na rigorozan način diljem EU-a”, rekla je Cook.

“Nema dokaza da cjepivo neće djelovati protiv novih sojeva korone”

“Dugujemo građanima transparentnost tako da se mogu odlučiti na primanje cjepiva na temelju konkretnih podataka”, rekla je Cook.

“Ovo još uvijek nije trenutak preokreta u pandemiji, trebat će vremena da se većina građana EU zaštiti od zaraze koronavirusom. Sad znamo puno više o virusu nego prije 9 mjeseci, čak i više nego prije tri mjeseca, ali zasad nema dokaza da cjepivo neće djelovati protiv novih sojeva koronavirusa. No, i dalje treba držati distancu prati ruke i nositi maske, cjepivo nije ‘srebrni metak’ koji će odjednom riješiti problem pandemije”, poručila je Cook.

Nakon Pfizerova i BioNTechova cjepiva, sljedeće koje je na redu je ono koje razvija Moderna. EMA je najavila da će o odobrenju tog cjepiva odlučivati 6. siječnja.

Čeka se još konačna odluka Europske komisije

Poljski RMF FM objavio je kako će konačnu odluku o korištenju Pfizerova cjepiva na području Europske unije donijeti Europska komisija. Ta odluka očekuje se večeras ili najkasnije sutra ujutro. Očekuje se da će Europska komisija donijeti odluku u skladu s preporukama EMA-e.

Izvor: Index.hr