15.5 C
Tuzla
07.07.2022.

Pijačni dan u Tuzli – Šta najviše građani kupuju ?

U Tuzli ali i šire dobro je poznata činjenica da je petak pijačni dan, te da što ranije građani dođu moći će kupiti svježije voće i povrće. Većina trgovaca je svaki dan na pijaci, ali ima i onih koji dolaze samo petkom kako bi napravili dobar pazar za ono što i sami proizvode.

Ja sam proizvođač povrća i jagode i uglavnom kod mene ide povrće, paprika, paradajz, uglavnom ono klasično što uspjeva na našim prostorima”, rekao je Salko Bešić, trgovac na Gradskoj pijaci Tuzla.

Gradska pijaca u Tuzli radi tokom svih dana u sedmici, ali je petak onaj kada je ponuda na štandovima najbolja, i dan kada se očekuje najveći pazar. Bogata ponuda voća i povrća na štandovima tuzlanskih prodavaca privukle su brojne sugrađane da kupe zdrave proizvode. U jeku ekonomske krize u Bosni i Hercegovini i visoke stope inflacije, u porastu su i cijene osnovnih životnih namirnica, ali trgovci kažu da su zadovoljni prodajom.

Dobro ide prodaja samo što je sve ista cijena, naši poljoprivredni proizvodi a ista cijena što je i prošle godine bila”, kazala je Hatidža Mahmutović, trgovkinja na Gradskoj pijaci Tuzla.

Boga mi nije lahko al nekako, više je poskupilo sve u trgovinama, nego ovo naše. Ide dobro, mogu Vam kazati da ide dobro, zadovoljna sam danas.”, rekla je Milka Jovanović, trgovkinja na Gradskoj pijaci Tuzla.

Pa malo su poskupile u odnosu na prošlu godinum ali neznatno u odnosu na energente, đubriva i preparate, ali dosta dobro, zadovoljan sam”, navodi Salko Bešić, trgovac na Gradskoj pijaci Tuzla.

Za kilogram krompira na pojedinim štandovima Gradske pijace u Tuzli izdvojit ćete 1 do 2 KM, a za kilogram krastavaca 1KM. Vrijednost prodaje poljoprivrednih proizvoda na pijacama u aprilu ove godine povećane su za 19,4 posto u odnosu na isti period prethodne godine, a najviše se prodaje povrće, voće, mlijeko i mliječni proizvodi. Kako navode trgovci, ne očekuju da će u narednom periodu doći do ponovnog porasta cijena.

Neće i sve zavisi nešto je ista cijena, a neki proizvodi se više prodaju”, kazala je Hatidža Mahmutović, trgovkinja na Gradskoj pijaci Tuzla.

Vrlo je nezahvalno predviđati, dođe do zagušenja pa nelogično padnu cijene, pa nelogično porastu, uglavnom nepredvidiva situacija” ,istakao je Salko Bešić, trgovac na Gradskoj pijaci Tuzla.

Kažu, kako su svi proizvodi koje prodaju organski, te da ulažu mnogo rada i truda u poljoprivrednu proizvodnju jer im predstavlja dobar izvor zarade. S druge strane, građani koji kupuju na pijaci istakli su kako primanja koja imaju nisu dovoljna da pokriju troškove, a penzionerima je ipak kažu najteže.

Cijene su ugrožene, a kupujem sve pomalo. Opasno, nema penzije, nema ništa, sine to je da Bog sačuva život. Nije život, nego je preživljavanje”

Kupujem eto, neć haman ništa ni kupi, kupim po frtalj, po koliko mogu. Penzije su vrlo male, sad oni koji su radili 10 godina imaju iste penzije ko ja što sam radio 35”

Šta da vam kažem, kuburimo, kupimo ono što moramo. Nema šanse, ni govora, ali znate kako su rekli da ne treba kupovati puno, mi smo kupili nekih 7 8 litara ulja, pa onda nisam kupovala i bilo je lakše”

Teško, penzionerski. Samo petkom izađem, sedmično se snabdijem. A zavisi ako su male penzije onda ne mogu pokriti troškove”

Za trgovce na pijaci sezona je izgleda dobro počela, no s druge strane građani su prinuđeni da kupuju proizvode koje im trebaju, ali u manjim količina nego što je to bio slučaj ranije.

POSLJEDNJE DODANO