Pijačni trgovci nakon požara: ”Svaki dan čekanja je nastavak agonije”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Sanja Zahirović je dugogodišnja trgovkinja na pijaci. Prodaja tekstila bila je jedini izvor finansiranja njene porodice. Od ovog novca školovala je i dijete. I baš kada je prodaja robe  krenula na bolje, desila se nesreća; veliki požar na pijaci! Zbog toga je 26. februar tužna prekretnica u njenom životu. No, Sanju najviše boli, kako kaže, jalovi odgovor nadležnih.

”Niko nama ništa zvanično ne govori. Ja sa hiljadu koju ćemo dobiti ne mogu ništa. Svaki dan su izdaci. Ja sam na birou, muž je na birou. Školujem dijete, svaki dan imaš troškove. Mi smo od ovoga hranili porodicu. Nikada ni od koga, ni od općine nisam ništa dobila, niti sam to tražila. Borila sam se na način na koji sam se mogla boriti… ” rekla je Sanja Zahirović. Ipak, sada kada joj je potrebna pomoć ona izostaje ili sporo dolazi. Sanja i ostali pijačni trgovci još uvijek ne zna kada će početi sa radom jer se trenutno čeka konačan izvještaj komisije. Ovaj izvještaj, jednostavno kazano, dat će uvid u štetu i trenutno stanje, te će uveliko odrediti kada će ponovo početi sa radom svi trgovci Velike pijace.

”Vezano za rad pod nadstrešnicom još uvijek čekamo da se komisija koja je formirana od Grada Tuzla oglasi i da dobijemo zvaničan izvještaj. Ono što su prelimirani rezultati jeste da oštećenja nisu velika sa tim da moramo uraditi mjere sanaciji da bismo mogli krenuti sa radom,” objašnjava Selma Isaković Ćorić, direktorica Tržnice pijace d.o.o. Tuzla. A sa radom su danas krenuli prodavači voća i povrća i to u dvorištu pijace. Ovo je prvi značajniji korak ka ‘oživljavanju’ pijace, jer oko 10 stalnih trgovaca voćem i povrćem nastavlja sa radom. Među njima je i Senija Bubić – koja se ovom djelatnošću bavi već 25 godina. Kaže, nakon rata, požar na pijaci je nešto najstrašnije što je vidjela. No, i Senija još uvijek čeka da se vrati na svoje staro mjesto za prodaju.

”Sedam dana ćemo biti ovdje, tako su nam rekli, do sedam dana. Pa ćemo se ponovo vratiti. Samo da se ovo sanira, počisti i to,” rekla je Senija Bubić. Čekajući izvještaje, naredne korake nadležnih, svaki dan je za njih, kažu trgovci, nastavak agonije koja je tragično počela tog 26. februara!