26.7 C
Tuzla
21.07.2024.

Pilot projekat sanacije onečišćenog zemljišta u GIKIL-u

Zemljište industrijske zone fabrike koksa – pogon Fenola Lukavac je, pokazale su studije, jedno od najzagađenijih površina. Stoga su iz ove kompanije pokrenuli pilot projekat kako bi sanirali onečišćeno zemljište.

”Ovo zemljište će biti izmješteno na posebno mjesto van GIKIL-a gdje će biti tretirano posebnom vrstom bakterijama koje se hrane ovim vrstama zagađujućih tvari. Nakon što se izvrši dekontaminacija nakon što bakterije odrade svoj posao, to će se svakako provjerati monitoringom, tada se zemljište vraća ovdje kao pročišćeno,” objasnio je Abdel Đozić,predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a, dok Dževad Kasumović, generalni direktor GIKIL-a dodaje:”I nakon toga ponovo ćemo se obratiti fondu i ministarstvu okoliša za nastavak radova za remedijaciju ostatka zemljišta unutar naše kompanije.”

Ovaj projekat jedinstven je u državi, a finansira ga Fond za zaštitu okoliša FBiH i slovenački Centar za međunarodnu saradnju i razvoj. Podršku je dalo i Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice kantona koje je potpisalo Sporazum o saradnji sa kompanijom GIKIL.

”Vlada TK tj. ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice učestvuje sa 36 hiljada KM, Češka firma Dekonte učestvuje sa 59 hiljada KM, GIKIL sa 39 hiljada KM, Fond za zaštitu okoliša FBiH 130 hiljada KM i na sav taj iznos imamo 49% dodatnih sredstava od strane Slovenačke agencije za rad. Radi se dakle o 517 hiljada KM koji će biti investirani na području TK, to znači i za privredu i za građane,” kazao je Elvir Rožnjaković, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Ovaj projekat primjer je kako se može adekvatno raditi na smanjenju zagađenosti okoliša.

”Sa ovim projektom smanjujemo zagađenje prema rijeci Spreči i nizvodno prema rijeci Bosni. Nadamo se da će se ovaj pilot projekat pokazati kao uspješan i nadamo se da će se nastaviti i u širem području,” rekao je Maid Hadžimujić, direktor kompanije KEMIS-BH.

Iz GIKIL-a najavljuju i nove projekte. U narednom periodu žele riješiti poblem mulja sa postrojenja za prečišćavanje industrijskih i otpadnih voda.

 

Vezane vijesti

TUZLA