Pivara dd Tuzla dobila prestižno priznanje na Regionalnom samitu preduzetnika ”300 najboljih”

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Proteklog vikenda u Dubrovniku je održan šesti po redu Regionalni samit preduzetnika pod nazivom ”300 najboljih”, koji je okupio uspješne privrednike iz regiona Jugoistočne Evrope, kao i vladine zvaničnike, akademsku i poslovnu zajednicu, te predstavnike lokalnih zajednica sa područja Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Sjeverne Makedonije.

Prestižno priznanja na ovom regionalnom samitu, koji je na visokom nivou organizovan u elitnom hotelu Dubrovnik Palace, dobila je i Pivara dd Tuzla,u kategoriji ”Stvaraoci za stoljeća/vijekove za podsticaj razvoju preduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Evropi”.

Kroz panel diskusiju imao je pred više stotina zvanica, svoje obraćanje i direktor Pivare dd Tuzla, Fahrudin Salihović koji je tom prilikom istakao kako svoj uspjeh Pivara dd Tuzla temelji na kvaliteti i uspješnosti poslovanja kroz cjelovito sagledavanje zahtjeva potreba tržišta kroz stručan kadar, adekvatno upravljanje troškovima, investiranjem u najnoviju opremu u posljednjih 5 godina u iznosu preko 20 miliona KM.

Za 2019. godinu planirane investicije u Pivari dd Tuzla su u ukupnoj vrijednosti 5,6 miliona KM. Od toga su potpisani ugovori sa dobavljačima za PET liniju punjača sa CIP stanicom i rezervoarima 2,2 miliona KM, te nabavka teretnih motornih vozila u vrijednosti 1,56 miliona KM, te 1,0 miliona KM nabavka opreme dearator vode, karbonizer i paster piva.

Implementacija ovih investicija je planirana do polovine juna 2019. godine.

Primjenom novih tehnologija Pivara Tuzla je unaprijedila i osigurala kvalitet svojih proizvoda, a time i eliminisala negativan utjecaj na okoliš po zakonskim zahtjevima i osnovnim principima HACCP sistema i ISO standarda.

Komitet za dodjelu nagrada činili su istaknuti stručnjaci iz oblasti ekonomije, marketinga, menadžmenta, finansija i preduzetnišva:

 1. prof. dr. Sinša Zarić, predsjednik Komiteta (Srbija);
 2. prof. dr. Franz Schausberger, počasni član Komiteta (Austria);
 3. dr. Bernhard Prestel, počasni član Komiteta (Njemačka / Švajcarska);
 4. prof. dr. Reinhard Priebe, počasni član Komiteta (Njemačka);
 5. prof. dr. Bernd Hallier, počasni član Komiteta (Njemačka);
 6. prof. dr. Biljana Sekulovska – Gaber, zamjenica predsjednika Komiteta (Makedonija);
 7. prof. dr. sc. Velimir Srića, zamjenik predsjednika Komiteta (Hrvatska);
 8. prof. dr. Nenad Brkić, član Komiteta (BiH);
 9. mr. sci. Franc Pangerl, član Komiteta (Slovenija);
 10. mag. oec. Vesna Cvitanović, član Komiteta (Hrvatska);
 11. prof. dr. Aleksandar Andrejević, član Komiteta (Srbija);
 12. prof. dr. sc. emeritus Slavica Singer, član Komiteta (Hrvatska) i
 13. prof. dr. Bahrija Umihanić, član Komiteta (BiH).

Cijeli proces izbora laureata odvijao se u više faza, a trajao je od 15. juna prošle godine kada su potencijalne dobitnike priznanja nominovali članovi, rukovodioci i saradnici organizatora projekta, veliki broj preduzetnika, poslovne asocijacije, nevladine organizacije, predstavnici akademske zajednice, državne i lokalne institucije sa područja Srednje i Jugoistočne Evrope.