Pjanić: Svi igrači moraju pokazati da su važan dio reprezentacije

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Novi kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine Miralem Pjanić i selektor Robert Prosinečki izašli su pred novinare prije sinoćnjeg treninga te današnje kvalifikacijske utakmice 7. kola za Evropsko prvenstvo 2020. godine protiv Finske na Bilinom polju.

BiH u ovu utakmicu, koja je po svemu odlučujuća, ulazi sa samo sedam bodova te s četvrte pozicije u grupi J, dok je Finska s 12 bodova druga pa im odgovara i remi.

-Samim tim da nama samo pobjeda nešto znači, a oni s bodom ili pobjedom su već na EP-u, sutra nemamo šta drugo nego dati sve od sebe da pobjedimo i ostanemo u igri za plasman. Danas će biti poznato da li BiH ima šanse ili ne. Sutra nam je zadnja utakmica – kazao je Prosinečki.

Na pitanje da li ima nedoumica oko sastava, odnosno da li se već odlučio za početni sastav, bh. selektor odgovorio je da više nema dilema.

-Neko će morati zamijeniti Edina (Džeko). Puno smo na tome radili ovaj tjedan, imali smo više vremena nego obično, tako da znam prvih 11 koji će početi i danas dati sve od sebe. Imamo još igrača koji će dati implus sa klupe, ako bude bilo potrebno – kazao je Prosinečki, ali ipak nije otkrio sastav.

Napomenuo je da su svi svjesni u kakvoj su situaciji te se nada da će proraditi i poznati bh. inat.

-Ako mi damo sve od sebe i budemo na razini, onda se možemo nadati pobjedi. Mi očekujemo i podršku od navijača, koje u zadnjih nekoliko utakmica nismo razveselili, nego smo ih rastužili. I zbog navijača se želimo pokazati u što boljem svjetlu i da pobijedimo – kazao je Prosinečki.

Liderska uloga danas će u potpunosti biti povjerena Miralemu Pjaniću, koji je u odsustvu Edina Džeke i kapiten bh. tima. On je kazao kako je potpuno spreman za ulogu koja mu je namijenjena.

-Više sam puta govorio, ako Miralem odigra dobru utakmicu, da to znači da su svi na terenu odigrali dobro. Danas se moramo od početka svi pokazati, a ja ću sigurno biti spreman. Nadam se da ću biti na nivou, ali da će i drugi biti na nivou, jer ako neko ne bude na nivou, neće nam to biti dovoljno – kazao je Pjanić, naglasivši kako nema poseban pritisak zbog kapitenske trake.

-Veliko mi je zadovoljstvo što ću prvi put biti kapiten reprezentacije svoje države. Na tome sam zahvalan selektoru i igračima. Meni je cilj da pobijedimo, da se palsiramo i to ću i pokazati – poručio je Pjanić, koji ističe kako bh. tim ima individualnu kvalitetu, ali koju će, svi zajedno, morati pokazati na terenu.

Danas će i drugi igrači morati preuzeti odgovornost i pokazati da su i oni važan dio reprezentacije, da ne moraju samo odlučivati Džeko ili Pjanić…Ne možete ovisiti samo o dvojici-trojici, četvorici igrača. Možda nam nekada to nedostaje, a to nam je falilo u Armeniji, gdje smo zasluženo izgubili – priznao je Pjanić, koji insistira na jakom kolektivu.

Na novianrsko pitanje da li može obećati da će takav pristup prenijeti svojim saigračima u svlačionici, Pjanić je kazao da stalno razgovara sa saigračima, ali da je, prije svega, skoncentrisan na svoj doprinos.

-Ja im nisam otac. Ja sam samo igrač i skoncentrišem se na sebe. Tu sam gdje jesam, jer nikada nisam potpuno zadovoljan onim što sam postigao. San mi je uvijek bio da svoju državu odvedem na jedno veliko takmičenje – poručio je Pjanić.

Dodao je da su uspjeli otići na Svjetsko prvenstvo u Brazilu, ali da vjeruje kako će nekada uspjeti izboriti i plasman na EP. To mu je još uvijek nedosanjani san.

(RTV Slon/Fena)