25 C
Tuzla
21.09.2023.

Plakalo: Bez značajnijih pomaka za BiH i u narednih šest mjeseci

Njemačka 1.jula preuzima predsjedavanje Vijećem Europske unije od Hrvatske. Hrvatska nije implementirala sve ono što je zacrtala uslijed pandemije COVID-19 koja je zadesila cijeli svijet, pa tako i evropsku administraciju. Hrvatska se borila da nametne neka rješenja ali nije uspjela, kazao je za Fenu generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH Haris Plakalo.

– Ono što je interesantno jeste da je kancelarka Angela Merkel u sklopu predsjedavanja planirala da rješava pitanja zelene ekonomije, da rješava pitanja digitalizacije migrantske krize unutar EU, ali i revidiranje odnosa sa Ujedinjenim Kraljevstvom – kazao je Plakalo.

Ističe da će sve to biti stavljeno po strani, i najvjerovatnije da će se Njemačka administracija baviti medicinskim i ekonomskim posljedicama nakon pandemije COVID-19.

– Interesantno je da gospođa Merkel kao kancelarka Njemačke ima iskustvo s obzirom da je Njemačka zadnji put 2008. godine predsjedavala Vijećem EU i upravo u tom kritičnom momentu je pao Ustav EU, ali Merkel je izvojevala da se usvoji Lisabonski sporazum koji je jedna vrsta samoga ustava EU – naglasio je Plakalo.

On očekuje da će se taj odnos bazirati na borbu protiv posljedica pandemije, a kada je u pitanju odnos prema Bosni i Hercegovini smatra da ne smijemo biti previše optimistični.

– Mnoge reforme će čekati na svoje implementiranje i procesi u kojima smo mi uključeni. Zagrebački samit koji je bio u maju poslao je poruke da je BiH dio Europske zajednice, međutim, još uvijek ćemo morati sačekati konkretne aktivnosti – naveo je Plakalo.

Istakao je da neće biti značajnijih pomaka što se tiče BiH ni u narednih šest mjeseci kada Njemačka bude predsjedavala Europskom unijom, ali ni nakon toga kada će Evropskom unijom predsjedavati manje zemlje.

 

Izvor: RTV SLON / Fena

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO