18.9 C
Tuzla
01.10.2023.

Plan i program odvijanja nastave u TK zavisi od epidemiološke situacije

Nastava na području Tuzlanskog kantona za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja počinje 31. januara, a u skladu sa epidemiološkom situacijom koja se mijenja iz dana u dan, mijenjat će se i način izvođenja nastave koji je za sada planiran regularno, kako bi učenici što manje osjetili posljedice pandemije.

Konačnu odluku o modelu nastave ćemo donijeti sledeće sedmice dok vidimo kakva je epidemološka situacija u školama. Mi sve radimo da se učenici vrate u školske klupe, da nastava bude organizovana onako kako je u prethodnom polugodištu, s tim da pojedine škole mogu preći na online model nastave ukoliko u nekom odjeljenju ili u kompletnoj školi dođe do pogoršanja epidemiološke situacije” , kazao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona.

Kako bi se imala što jasnija slika o tome kako i na koji način bi se organizovala nastava u daljem periodu, Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona zatražilo je podatke o broju zaraženih učenika u pojedinačnim školama, ali i broju zaraženog nastavnog osoblja.

Sve je spremno i za jedan i za drugi model nastave u školama, nadamo se da će biti povoljna epidemiološka slika da se učenici vrate u školske klupe, i da neće biti potrebe da učenici prelaze na online model nastave, ali ukoliko dođe do pogoršanja, sve škole su već zakupile godišnju domenu u martu prošle godine, tako da je to već sve spremno, ali evo mi ćemo sagledati situaciju u toku sledeće sedmice” , ističe Baraković.

Pandemija korona virusa sa sobom je donijela niz promjena koje djeluju na sve oblasti. Kako je epidemiološka situacija glavni faktor uticaja na organizaciju rada, o načinu izvođenja nastave mjere će predložiti i federalni krizni štab koji prati situaciju.

Ono što je važno reći, jeste da je škola mjesto koje se zadnje zatvara i ja se nadam da će svi tako postupiti i da će pratiti epidemiološku situaciju i u skladu s tim donositi određene mjere. Treba biti obazriv, treba pratiti situaciju da vidimo do kojeg trenutka će rasti i kada će broj početi da opada. U ovoj situaciji sigurno da će se krenuti sa školom, i ukoliko bude veći broj ljudi zaraženih da će biti i jedna od opcija, online ili parcijalna online nastava, međutim škola je definitivno zadnje mjesto zatvaranja”, dodaje Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Odluka o načinu izvođenja nastave u Tuzlanskom kantonu bit će donijeta naredne sedmice nakon što ministarstvo prikupi podatke o broju pozitivnih učenika i nastavnog osoblja, a potom će prikupljene podatke dostaviti Kriznom štabu TK koje će donijeti konačni sud.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO