20 C
Tuzla
20.07.2024.

Platforma za progres Tuzla: Pronađite alternativna rješenja za gužve, ali ne na račun građana

U povodu usvajanja inicijative na sjednici Gradskog vijeća od 1. juna vrši naplata parking mjesta i nedjeljom, Platforma za progres Tuzla uputila je saopćenje koje prenosimo u cjelosti:

“Platforma za progres Tuzla izražava svoje neslaganje sa predloženom odlukom o uvođenju naplate parkiranja nedjeljom na parkinzima koji gravitiraju Panonskim jezerima, u periodu od 01.6. do 31.8. tekuće godine.

Kao smisao predložene odluke navedeno je unapređenje sistema parkiranja i naplate parkiranja u gradu Tuzli, ali smatramo da uvođenje naplate parkiranja nedjeljom nije prava odluka, imajući na umu udar na budžet građana koji posjećuju jezera.

Također, smatramo da ova odluka neće riješiti problem gužvi na parkinzima u blizini Panonskih jezera tokom ljetne sezone jer građani će, vjerovatno, izbjegavati ova parkirališta u nedjelju, što može izazvati još veće gužve na drugim parkinzima u gradu.

Umjesto uvođenja naplate parkiranja nedjeljom, predlažemo da se radi na pronalaženju alternativnih rješenja koja će riješiti problem gužvi na parkinzima tokom ljetne sezone, ali ne na račun građana. Također, smatramo boljom idejom da se unutar kompleksa jezera prošire i unaprijede sadržaji i da se na taj način obezbijede dodatna sredstva. Grad bi trebao raditi na promovisanju korištenja i unaprijeđenju javnog prijevoza te korištenju bicikala – što bi mogao biti način za smanjenje opterećenja na postojećim parkinzima.

Platforma za progres će nastaviti pratiti ovu situaciju i zalagati se za interese građana Tuzle u svim pitanjima koja se tiču unapređenja grada i života građana.” navodi se u saopćenju.

 

 

 

Vezane vijesti

TUZLA