Plenković u Neumu: Hrvatska je veliki prijatelj i zagovornik BiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Uvodno predavanje na znanstveno-stručnom skupu “Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu” održao je hrvatski premijer Andrej Plenković koji je tom prigodom kazao kako se nada da će skup u Neumu polučiti nekim novim idejama i rješenjima problema koji već dugo opterećuju Bosnu i Hercegovinu.

– Ono što želim ponoviti kada god dolazim u BiH je da dolazim iz zemlje koja je veliki prijatelj i zagovornik BiH, prijatelj sva tri konstitutivna naroda. To je ključ razumijevanja pozicije Republike Hrvatske u svim našim odnosima prema BiH – kazao je Plenković.

Dodao je kako je europski i transatlantski put pravi put razvoja, funkcionalnosti, gospodarskog napretka i boljitka za sve građane BiH, piše Fena.

Plenković je istaknuo da je Republika Hrvatska 2015. i 2016. uložila ogromne napore u podupiranju bh. diplomacije kako bi došlo do podnošenja zahtjeva za članstvo BiH u Europskoj uniji.

– To se možda iz današnje perspektive čini rutinski, ali jako dobro znam koliko je Republici Hrvatskoj bilo teško i kompleksno doći u fazu da podnese svoj zahtjev za članstvo, da on bude dobro prihvaćen, jer mnogi taj zahtjev u okviru tadašnje Europske unije s 15 članica nisu oduševljeno prihvaćali – kazao je hrvatski premijer.

Po njegovim riječima, u slučaju BiH to je bio još i kompleksniji posao s obzirom da je bilo onih koji su smatrali da još nije pravo vrijeme za podnošenje zahtjeva.

Organizatori dvodnevnog znanstveno-stručnog skupa “Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu” su Sveučilišta u Mostaru i Rektorskog zbora Republike Hrvatske, a skup se održava pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora (HNS).