Pluća Tuzle bogatija za 100 sadnica tuje /FOTO/

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Svjesni problema koje Tuzla ima sa zagađenjem zraka u zimskom periodu, volonteri okupljeni oko projekta „Let’s Do It – milion sadnica za jedan dan“organizovali su akciju sadnje drveća na nekoliko lokacija u Tuzli. Cilj je zelenilom obogatiti Tuzlu i tako u budućnosti doprinijeti i čistijem zraku. U akciji učestvuje 120 volontera iz tri srednje škole, a organizatori su izuzetno zadovoljni učešćem mladih koji su na ovaj način pokazali svjesnost da je svaki pa i najmanji čin poklonjen očuvanju životne sredine itekako bitan.

„Konkretno pluća Tuzle bit će bogatija za stotinu novih sadnica koje ćemo zasaditi u parku Slana Banja gdje se trenutno i nalazimo, također u parku Dragodol i dvorištima osnovnih škola Lipnica i Pasci Gornji“, izjavio je Adnan Imamović, izvršni koordinator projekta „Let’s Do It“. 

Akcija se odvija pod pokroviteljstvom nekoliko kompanija, a ponosni sponzor sedme terenske akcije sadnje drveća „Let’s Do It – milion sadnica za jedan dan“ je NLB Banka d.d. Sarajevo, koja je kao društveno odgovorna kompanija prepoznala važnost ovakvih akcija.

„U skladu sa našim ciljevima podržavamo akcije koje su vezane za očuvanje okoliša. Sretni smo što smo i ove godine ponosni sponzori i što učestvujemo u ovakvim akcijama koje su vezane za zaštitu naše životne sredine“, kazala je Eldina Kurt, predstavnica NLB Banke d.d. Sarajevo.   

Azra Zahirović, predstavnica kompanije Eko život izrazila je zadovoljstvo učešćem u ovoj akciji.

„Cilj nam jeove akcije da zasadimo milion sadnica za jedan dan, da okupimo preko 20 000 volontera, te da edukujemo stanovništvo o značaju šumskog sistema“, Zahirović. 

Iz NLB Banke napominju da će i u budućnosti nastaviti podržavati ovakve projekte, a sve u cilju zaštite okoliša i ljepše životne sredine. Projekat Milion sadnica za jedan dan počeo je 2012. godine na inicijtivu Let’s Do It tima, a do sada je zasađeno preko 450 hiljada sadnica.