26.7 C
Tuzla
12.08.2022.

Po 100 KM pomoći za boračku populaciju, osobe sa invaliditetom i civilne žrtve rata

Uredbom Vlade Federacije BiH o programu pomoći stanovništvu usljed inflacije i rasta potrošačkih cijena, obuhvaćeni su, pored penzionera, i korisnici boračnih naknada, te većina osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata. Za određeni broj njih iz ove kategorije, koji redovne naknade primaju putem centara za socijalni rad čeka se finalizacija aktivnosti Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, s obzirom na obavezu da se njihove isplate realizuju u saradnji s kantonalnim ministarstvima i centrima za socijalni rad. Pravo na jednokratnu pomoć od po 100 KM ima 100 hiljada korisnika boračkih naknada, te 53 hiljade osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata. Uredbom je prvobitno precizirano da isplata jednokratne pomoći za penzionere bude uz julsku penziju, a za ostale kategorije u roku od 60 dana.

”Sretan sam što mogu potvrditi da borci i invalidi neće čekati 60 dana. Očekujem da će se što prije ove isplate realizovati i za sve kategorije civilnih invalida i žrtve rata. Nastavljamo raditi na donošenju i provedbi mjera pomoći našim građanima, posebno ugroženim kategorijama da lakše prevladaju poskupljenja i pripreme se za predstojeću jesen i zimu”, kazao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

U Savezu ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona iskazuju zadovoljstvo što će uslijediti ovaj vid pomoći Federalne Vlade, te podrška Kantonalne Vlade za penzionere, među kojima je mnogo ratnih vojnih invalida.

”Možemo biti zahvalni i jednoj i drugoj Vladi što je našla načina da izdvoji ta sredstva i ovakav način uplati, iako bi mi bili sretniji da su povišice za taj iznos išle i penzionerima i ratnim vojnim invalidima i da to ide u kontinuitetu. Mislim da inflacija pogađa svakog građanina BiH, i onog ko radi i ko ne radi”, navodi Fahrudin Hasanović, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida TK.

Zbog toga je, smatra Hasanović, trebalo pronaći načina da se pomogne i nezaposlenima, onima koji tragaju za poslom. Generalno su u lošem položaju i osobe čiji je invaliditet od 20 do 50 posto. Oni i dalje primaju male naknade, te nemaju pravo na penziju, navodi predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida TK. Zbog toga, teško žive.

”To je najteža kategorija koja je trenutno u društvu. Ali našli smo način da tu kategoriju ljudi koji nemaju prihode 50 posto od prosječne plate u FBiH, da ugradimo u Zakon Ministarstva za boračka pitanja, gdje oni imaju po 5 KM na svaki mjesec proveden u ratu, tako da smo nadograidli tu njihovu invalidninu sa nekih dodatnih 200-tinjak KM, za onoliko mjeseci koliko je proveo u ratu puta 5 KM”, kaže Hasanović.

Ratni vojni invalidi čija je invalidnosti od 60 do 80 posto imaju naknadu za invalidnost, a uglavnom i penzije, pa su u boljem položaju od prethodno pomenute kategorije ratnih vojnih invalida. No, bilo kakva podrška nadležnih organa dobro dođe u periodu inflacije, zaključuje Hasanović.

POSLJEDNJE DODANO