Po prvi put vojne legitimacije za pripadnike OSBiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) prvi put će biti dodijeljene vojne legitimacije. To su prve legitimacije od osnivanja bh. vojske.

– Njima se potvrđuje stvarni legitimitet pripadnika OS BiH i izvan kasarni, koje su smještene na lokacijama u Bosni i Hercegovini, kao i izvan države, na aktivnostima kao što su učešće u mirovnim operacijama, na međunarodnim vježbama i drugim vojnim aktivnostima u inostranstvu, pojasnila je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš.

Ona je u Kasarni “Kozara” u Banjoj Luci prisustvovala puštanju u rad glavne stanice za izradu vojnih legitimacija u OS BiH.

Projekt je podržala Velika Britanija, a Ruth Wiseman, otpravnica poslova u britanskoj Ambasadi u BiH je rekla je da je u pitanju korak u modernizaciji OS BiH, bliže NATO standardima.

– Ovo je pokazatelj kako se zajedničkim snagama i saradnjom OS BiH, Ministarstva odbrane, NATO štaba u Sarajevu i britanske ambasade može napravit uspješan projekt – rekla je Wiseman.

Voditelj projekta za izdavanje vojnih legitimacija brigadir Sejad Zukić rekao je da će vojna legitimacija podići bezbjednost.

Legitimacije sadrže osnovne biometrijske podatke, ime prezime, fotografiju, čin, te poziv na Ženevske konvencije.

Ministrica odbrane BiH je isključila mogućnost raspoređivanja pripadnika OS BiH na granici BiH sa Srbijom i Crnom Gorom, ističući da za to nema zakonskog osnova.

Dodala je da se u skladu s odlukom Predsjedništva BiH pripadnici OS BiH mogu angažirati privremeno, kao u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća.