15 C
Tuzla
25.09.2022.

”Pobjeda nad mrakom”: U ratu ostao slijep, uslijedile brojne prepreke, ali danas je sretan čovjek

Ibrahim Milanović iz Gornjeg Vakufa do ratnih dejstava u BiH bio je običan momak sa svim snovima i očekivanjima, kao i njegovi vršnjaci. Zaljubljen i pun energije. Kada je počeo rat imao je skoro 20 godina, to je bilo vrijeme kada je i trebao služiti vojni rok. Međutim, rat je učinio svoje, pa je umjesto odsluženja roka, pristupio Armiji BiH i zakoračio na ratište. U drugoj godini rata, teško je ranjen u oba oka i lijevu ruku. Na zahtjev ljekara, putem humanitarnih organizacija transportovan je u Finsku gdje su mu tada izvršeni operativni zahvati. Međutim, ostao je slijep.

”Sreća u toj nesreći je što sam otišao baš u Finsku, koja je jako dobro uređena pa mi je ta zemlja ponudila rehabilitaciju. Moram sam krenuti sve ispočetka, morao sam učiti čitati Brajevo pismo, kretati si, koješta… Sve sam radio te stvari dok sam vidio, ali sam morao koristiti druge metode zbog gubitka vida”, navodi Ibrahim.

Sve ovo, iziskivalo je dodatan trud, energiju… Nije bilo lako, jer kako reče Ibro, kako ga odmilja i zovu, gubitkom vida gube se i druge sposobnosti, poput kretanja, odlaska na pecanje, šetanja… No, nije odustajao, mada ima mnogo onih kojima se baš teško prilagoditi novim okolnostima. On je, reče, samo sebi želio olakšati život. Nakon rehabilitacije, uslijedilo je ponuda za školovanje koje je objeručke prihvatio. Nakon svih dešavanja, iz Finske je prvi put u BiH došao 1998. godine. Po dolasku, u rodnom kraju ga je dočekala nekadašnja djevojka, s kojom je planirao graditi život, osnovati porodicu. Međutim, rat je učinio svoje, pa se to nije moglo ostvariti tada.

”Tako nas je život razdvojio, ona se udala, u ratu izgubila muža, ostalo joj dijete poslije prvog braka, a ja ranjen pa otišao u Finsku, sad kad sam se vratio ponovo smo se sastali. Počeli smo se ko’ malo zabavljati, odlučimo da se uzmemo. Sad živimo svi u Helsinkiju”, priča Ibrahim.

Imaju troje djece, od čega je dvoje iz njihovog braka. Sretni su. Kako Ibro veli, život mu je, nakon svih muka, ponudio novu dimenziju i donio sreću. Odlučio je svoju životnu priču pretočiti i u književno djelo. Tri autobiografske knjige nastale su u različitim periodima, a cilj mu je svojom pričom ponukati sve osobe da se bore kroz život, da ne odustaju bez obzira na prepreke koje su im postavljene.

”Da prenesem ta svoja iskustva, taj proces prihvatanja gubitka vida, proces prihvatanja sljepoće, proces odricanja koječega bio je jako težak, ali eto prevazišao sam. Bilo je samoubilačkih namjera, ali eto srećom nisam tako šta učinio”, ističe on.

Životu priču ispričao je i građanima Tuzle koji su došli na promociju njegovog romana ”Pobjeda nad mrakom” koju je organizovalo Udruženje građana oštećenog vida Tuzla.

”Zašto je to važno? Mnogo slijepih osoba i njihovih porodica nisu prihvatili oštećenje vida bez obzira na uzork oštećenja vida i želimo kroz pozitivan primjer motivirati druge da rade na razvoju vlastitih potencijala”, kazala je Tifa Tučić, predsjednica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla.

Ibrahim priprema i četvrtu knjigu. Neće biti autobiografska, već će to biti fikcija, jer kaže, teško je stalno govoriti o svom životu. Prve dvije knjige snimljene su u audio formatu u Biblioteci za slijepa i slabovidna lica u BiH, a roman ”Pobjeda nad mrakom” bit će snimljen u takvom formatu zahvaljujući Udruženju građana oštećenog vida Tuzla i podršci Grada Tuzla.

POSLJEDNJE DODANO