Počela dezinfekcija ustanova i ulica u TK

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Na području Tuzlanskog kantona trenutno je više od 2,788 osoba u kućnoj izolaciji.. U cilju sprečavanja širenja ovog virusa , obustavljen je rad obrazovnih institucija , a prema odluci Federalnog kriznog štaba sa radom su prestali i ugositeljskih objekti. Na redu je masovna dezinfekcija objekata. Za sada dezinfekcionih sredstava ima dovoljno, a iz Vlade TK napominju kako je odobreno  94 hiljade KM za nabavku dezinficijenasa za ustanove čiji je osnivač sama Vlada.

”Mi jos uvijek čekamo, ne radimo dezinfekciju  škola, čekamo da vidimo kako ce se razvijat epidemiološka situacija, u smislu da li će biti nastavka nastave, ili će se ova obustava nastve produžiti,  ne prije početka nastave , naravno da ce biti neophodna dezinfekcija prostora,i već  imamo rezrevisana sredstva za to tako da još  ostaju oni koji trebaju da sprovedu  to” – istakla je Dajana Čolić, Ministrica zdravstva TK.

Kao pozitivan primjer u načinu rada i pridržavanja uputa, svakako je i Javna ustanova „Dom penzionera“ Tuzla. U ovoj ustanovi izvršena je dezinfekcija prostora, a nabavljena su i dozeri koji su postavljeni na svakom spratu i ispred svih vrata, ove  ustanove, u kojoj borave stanovnici Doma penzionera.

”Mi smo već u janaru, 24. februara i 14. marta izvršili komplentnu dezinfekciju objekta od podrumskih prostorija do zadnjeg  9 sprata zato sto se tu nalaze kritične kategorije stanovništa. Druga stvar koju smo donijeli bila je automatska zabrana posjeta još prije nego sto ce krizni štab donijeti odluku” – rekao je Mirsad Bakalović, direktor Doma penzionera u Tuzli.

Iako su zabranjene posjete, Bakalović je istakao, da skrbnici svoje bližnje mogu kontaktirati putem vibera, skypea ili telefona koji je 24h dostupan. Također, akcenat je stavljen i na hranu koju donose njihovi bližnji, a neke od namirnice koje su strogo zabranjene u ovom periodu su meso, mliječni proizvodi te voće koje nije u sezoni. Zaposlenici ove ustanove, također su zaštićeni.

”Tako da s naše strane ono što smo god mogli da ne izazovemo da naši korisnicu ne budu zaraženi koronom, izvršimo jednu preventivu. Svi naši radnici koji su direktno u  kontaktu s korisnicima već mjesec dana nose zaštitna odjela tipa maski, tipa rukvavica,evo sad smo naručili i zaštitna odjela” – naglasio je Bakalović.

U danima kada su pojačane mjere prevencije, komunalano preduzeće Komunalac Tuzla također je počelo sa intenzivnijim radom. Prema preporukama Kantonalnog kriznog štaba, u vodu  kojom peru ulice, dodaju i dezinfekciona sredstva. Tuzlanske ulice peru četiri cisterne, a rad uposlenih podjeljenjen je u dvije smjene. Pranje i dezinfekcija ulica počinje od 20:00h, jer su tada manje gužve.

”Što se tiče površina mi imamo svoj pčan i program, to su u prvoj smjeni veća gradska naselja, a u noćnoj smjeni južna i sjeverna saobraćajnica i transferzali, s tim sto ćemo iste lokacije ponavljat vise puta,intenzivnije,  nesto slično kao u  periodu zimskog održavanja” – kazao je Admir Bećirović, direktor JKP ”Komunalac” Tuzla

Smjernice nadležnih svaćene su ozbiljno. Na području Tuzlanskog kantona, više je onih koji se pridržavaju i svojim radom daju doprinos u borbi protiv virusa.