Počela distribucija dopunskih taksi oznaka za 2019. godinu

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Ministarstvo trgovine, turizma i sobraćaja Tuzlanskog kantona danas je počelo distribuciju dopunskih taksi oznaka za 2019. godinu legalnim taksistima sa područja našeg kantona. I ove godine taksi prevoznici dužni su ispoštovati proceduru Ministarstva saobraćaja i nabaviti dopunsku taksi oznaku kojom se potvrđuje legalnost obavljanja taksi prevoza, kao i pripadnost općini na kojoj taksi prevoznik djeluje. Boje dopunskih oznaka ostale su iste kao i 2018. godine, a cilj njihovog uvođenja bio je da se smanji broj nelegalnih taksi prevoznika, što je, kako tvrde u resornom ministarstvu već dalo rezultate.

„Kada je u pitanju nelegalni taksi prevoz, njega još ima na kantonu. Međutim, nije u tolikoj mjeri da bi mogli ugroziti legalne taksiste. Svakako, ovo je jedan od načina sprečavanja nelegalnog prevoza na TK, gdje Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja, Uprava za inspekcijske poslove i Ministarstvo unutrašnjih poslova koordinirano rade na sprečavanju nelegalnih taksi prevoznika kada je u pitanju taksi prevoz“, izjavio je Mirsad Guhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Pravo na dopunsku taksi oznaku ove godine steklo je 509 legalnih taksi prevoznika sa područja Tuzlanskog kantona. Najveći broj legalnih taksista je na području grada Tuzla i to 350, a taksi oznake za ovo područje obilježene su plavom bojom. Tuzlanski taksisti zadovoljni su dosadašnjim naporima na suzbijanju nelegalnog taksi prevoza, ističući da su zajednički napori relevantnih institucija urodili plodom.

„Što se tiče grada Tuzle taj broj nelegalnih taksi prevoznika je sveden na neki minimum. Možda ima još nekih četiri-pet lica koji su na neki način najuporniji, a u biti su to socijalni slučajevi koji otprilike nemaju drugih izvora prihoda, već su to radili 20-tak godina i nemaju ideje kako bi se za nešto drugo prekvalifikovali“, kazao je Neim Husić, predsjednik Udruženja Tuzla taksi.

Za razliku od Tuzle, na području općine Kalesija problem nelegalnog taksiranja i dalje je jako izražen. Kalesijski taksisti kažu da se svakodnevno bore sa nelojalnom konkurencijom, a da im u tome ne pomažu ni građani koji još nisu osvješteni u pogledu izbora prevoznika, stavljajući na prvo mjesto neznatno nižu cijenu, umjesto sigurnosti i podrške onima koji redovno izmiruju obaveze prema državi. Osim toga, smatraju da treba pojačati kontrolu taksi prevoznika.

„Dopunska oznaka, ako je rok do 1.marta, na taj datum mora da starta kontrola Ministarstva unutrašnjih poslova i inspekcija, da zaustavlja svakog taksistu da mu traži rješenje i dopunsku oznaku. Međutim, 2018. godunu nijednu ja kontrolu nisam imao o dopunskoj oznaci, ističe Alija Serdarević, taksista iz Kalesije.  

Za proteklih deset godina broj taksi vozila na području TK se povećao za 60 % odnosno narastao sa 372 u 2009. godini na 632 taksi vozila na kraju 2018. godine. Krajnji rok za distribuciju dopunskih oznaka za 2019. godinu je 28.02.2019. godine.