10 C
Tuzla
10.12.2022.

Počela implementacija projekta ‘Mladi za čist zrak

Centar za ekologiju i energiju, uz podršku UNICEF-a, implementira projekat “Mladi za čist zrak” čiji je cilj jačanje kapaciteta i informisanje mladih iz Tuzle, Ugljevika, Sarajeva, Zenice i Brčkog o problemu zagađenja zraka i mogućnostima njihovog djelovanja.

Navedeno je da mladi u BiH nisu dovoljno uključeni u rješavanje problema zagađenja zraka, da nemaju dovoljno znanja o temi, te da njihove ideje nisu vidljive i njihov se glas ne čuje dovoljno i ne utiče na donošenje odluka.

S tim u vezi, cilj je da kroz projektne aktivnosti mladima budu stvorene mogućnosti da prošire svoja znanja i vještine govora i djelovanja na skupovima i sastancima s lokalnim vlastima, organizacijama i uopšte u javnosti.

Mladima će biti pružena prilika da se u svojim lokalnim zajednicama angažuju na temama zaštite okoliša, izraze mišljenje, zahtijevaju djelovanje i rade sa svim relevantnim učesnicima u zagovaranju za čist zrak.

Kroz realizaciju projektnih aktivnosti, osim što će znati zagovarati svoje stavove, mladi će djelovanjem uticati na svijest drugih mladih ljudi i nastojati ih mobilizirati da zajednički zagovaraju njihova prava na čist zrak, saopćeno je iz Centra za ekologiju i energiju.

POSLJEDNJE DODANO