21.7 C
Tuzla
02.12.2023.

Počela nova akademska godina na FINra: Savremena oprema i novi smjer uvod u godinu

Kraj srednje škole svakako donosi najveću dilemu ali i životnu odluku. Gdje nastaviti svoje obrazovanje i oblikovati se kao osoba. Neki od malena sanjaju šta će biti kad porastu, dok se drugi odluče u zadnjem momentu. Tarik Škoro iz Sarajeva svoje školovanje odlučio je nastaviti u Tuzli, na Visokoj školi za finansije i računovodstvo FINra. Za ovaj poziv odlučio se kako bi mogao voditi porodični biznis. Iako Sarajevo nudi mnogo mogućnosti i izbora, Tarik se ipak odlučio za Tuzlu.

Čuo sam dosta dobrih stvari, kako ovdje mogu naučiti mnogo stvari kako u praksi tako i u teoriji. Dosta preporuka je bilo. Nadam se da će to tako i biti i da će se to ostvariti, kazao je Tarik Škoro, brucoš.

S obzirom da je varedan student, Tarik će nastavu pratiti online. Zbog trenutne epidemiološke situacije, nastava na Visokoj školi za finansije i računovodstvo FINra Tuzla odvija se kombinovano, a nova pogodnost za studente je što će na zoom platformi imati dostupna predavanja.

Mi ćemo i predavanja i vježbe snimati i pohranjivati na zoom platformu. Omogućit ćemo studentima da nastavni materijal konzumiraju 24/7. On će njima biti dostupan do kraja akademske godine. Na taj način želimo omogućiti studentima da imaju sve uslove za sticanje znanja i vještina, pojašnjava doc. dr Ismet Kalić, direktor Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra.

Od ove akademske godine na FINri je dostupan i novi smjer „Računarstvo i informatika“. Najsavremenije tehnologije i aplikacije koristit će studenti kako bi usvojili znanja i vještine iz oblasti informacionih tehnologija i programiranja.

Ovaj novi studijski program je nešto novo u visokom obrazovanju u BiH i predstavlja kompilaciju između informacionih tehnologija, programiranja i ekonomije. Mi želimo stvoriti novi profil kadrova koji će predstavljati spoj programera i ekonomiste. Te stručne kompetencije pokazale su se kao veoma tražene ali da će i u budućnosti biti tražene kako na domaćem tako i na svjetskom tržištu rada, kazao je doc. dr Ismet Kalić, direktor Visoke škole za finansije i računovodstvo FINra.

A da će studenti FINre biti konkurentni na tržištu rada, pokazuju i stalna ulaganja u tehnologiju koju studenti koriste. Stalno se ulaže u resurse koji su neophodni za kvalitetno izvođenje nastave, a oni su u rangu sa svjetskim standardima.

U novu akademsku godinu upisano je 55 studenata. Vrata FINre su i dalje otvorena. Do 31. oktobra, vršit će se upis vanrednih studenata na oba studijska programa.

Vezane vijesti

TUZLA