Počela nova školska godina: Kako su dočekani prvačići u Tuzli i Gradačcu?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Školskim zvonom i intoniranjem himne danas je ozvaničen početak nove školske godine u školama Tuzlanskog kantonu. U školske klupe sjeli su i prvačići koji će u narednih devet godina sa drugarima u obrazovnim ustanovama dijeliti i dobro i loše.

Prvačića u osnovnim školama je nešto više od četiri hiljade, od čega je hiljadu njih na području Tuzle, a oko stotinu je u Osnovnoj školi Tušanj. Za svakog prvačića i roditelja ovo je poseban dan. Mališane su u ovoj školi dočekali i prvi pokloni.

”Pa smo odabrali ovu školu da ovdje poklonimo te poklone, jer je u ovu školu upisano skoro stotinu, najviše učenika i jedan moj lični emotivni razlog ja sam se ovdje upisao u prvi razred osnovne škole”, kaže Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Posljednje četiri godine u Osnovnoj školi ”Tušanj” broj učenika je isti. Kako navodi direktorica, upisuju se po četiri odjeljenja novih učenika, odnosno oko stotinu prvačića.

”Da li smo spremni. Da itekako, sa nestrpljenjem smo čekali današnji početak nove nastavne godine. Svim našim učenicima i nastavnicima želim sve najbolje u novoj školskoj godini, da budu uspješni, sretni, zadovoljni”, navodi Amela Sinanović, direktorica Osnovne škole ”Tušanj”.

Svečano je bilo i u Osnovnoj školi ”Musa Ćazim Ćatić” u Zelinji Donjoj na području Gradačca gdje je održana centralna svečanost za Tuzlanski kanton. Prvačićima su uručeni besplatni udžbenici za uspješno obrazovanje, koje je osiguralo Ministarstvo obrazovanja i nauke.

”Izdvojena su sredstva u vrijednosti od 233 hiljade KM. Dodat ću da ćemo podijeliti i udžebenike učenicima drugih razreda, gdje ćemo socijalno ugroženima podijeliti sve udžbenike, a ostali učenici dobijaju po tri osnovna udžbenika, Čitanku, Moju okolinu i Matematiku”, ističe Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK.

Direktorica Osnovne škole ”Musa Ćazim Ćatić” Zelinja Donja Ervada Sinanović kaže da svaka godina u prosjeku godišnje izgubi desetoro učenika.

”Od maja do septembra u prosjeku desetero učenika ode, odseli, da li je Gradačac, Tuzla, da li je u pitanju Slovenija, Hrvatska, Njemačka, to nam predstavlja veliki problem”, navodi ona.

U prve razrede 88 osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu ove godine upsano je oko 4.100 učenika, što je za pedesetak učenika manje nego godinu prije. Tek u dvije područne škole i to u Donjem Hrasnu u općini Kalesija i Gračanica na području Živinica, zbog rekonstrukcije školskih zgrada, danas se nije oglasilo školsko zvono.

U osnovnim školama u ovoj školskoj godini je više od 37 hiljada učenika, a u srednjim više od 15 hiljada. Nastava za učenike osnovnih i srednjih škola u Tuzlanskom kantonu prema Školskom kalendaru trajat će do polovine juna 2020. godine.