Počela podjela dopunskih oznaka za taksi prijevoznike

     

Alija Sertarević, predsjednik Udruženja taksista Kalesija taksi prijevozom bavi se već 20 godina. Za ovaj posao mnogi kažu da treba imati „debele živce“, a vezana je i dobro poznata uzrečica ali i mnogi će se složiti istina „ sa ljudima je najteže raditi“. Nekada je ovaj posao bio dobro plaćen, ali padom standarda građana, manjim platama, i posao taksiste je zaista postao posao bez radnog vremena uz to još malo plaćen. Taksisti su sami sebi poslodavci, uplaćuju penziono i zdravstveno osiguranje i žive od svog rada. Današnja podjela dopunskih taksi oznaka za njih znači da su legalni u državi u kojoj žive i rade. Imaju zajednički cilj i opredjeljenje kao i resorno kantonalno ministarstvo, efektivno raditi na suzbijanju nelegalnog prijevoza u TK. Objasnio je i zašto.

„Ovo je mali doprinos zbog recimo nekih ljudi koji su bili prijavljeni u Živinicama a radili u Tuzli, mislim da ima preko deset godina kako dobivamo dopunske oznake. Uredno što se tiče ministarstva, pomoćnika ministra, sve je u redu, imamo zaista dobru saradnju.“, rekao je Alija Serarević, Udruženje taksista Kalesija.

Prve taksi oznake zalijepljene su danas, a svi koji ispunjavaju uslove svopje taksi oznake mogu podignuti do 28. februara. Boja naljepnica dopunske taksi oznake ostala je ista kao i prošle godine.

„Ja bi iskoristio priliku da sve nas da apelujem da gledamo da li su zalijepljene ove taksi oznake jer to znači da ulazimo u legalno taksi vozilo.“, dodao je Edin Buševac, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Na području Tuzlanskog kantona prijavljena su 632 vozila za obavljanje taksi prijevoza, od čega je najveći broj prijavljen u Tuzli, tačnije njih 350. U resornom ministarstvu navode da je u proteklom periodu dosta učinjeno na suzbijanju nelegalnog taksi prijevoza, i da je broj nelegalnih taksi prijevoznika sveden na minimum. Vozači koji budu kontrolisani nakon 28. februara i kod kojih na vjetrobranskom staklu ne bude istkanuta dopunska taksi oznaka za Općinu ili Grad na kojem vrše prijevoz, propisana je visina novčane kazne u rasponu od 500- 1.500 KM.