Počela predškolska nastava: U OŠ Centar u klupama 12 mališana

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Uz pjesmu, igru i zabavu, danas je 12 dječaka i djevojčica u Osnovnoj školi Centar u Tuzli zakoračilo u nešto drugačiji svijet djetinjstva. Njih sada čeka 2,5 mjeseca predškolske nastave, u okviru koje će se kroz igru i zabavu spremati za polazak u školu.

„Krenut ćemo od osnovnih stvari, radti ćemo temu „Sve o meni“ gdje ćemo se upoznati o pravilima ponašanja u školi, o nekim našim osjećanjima, kako ih iskazati, o čarobnim riječima – hvala, molim, izvini.. Govorit ćemo o saobraćaju, o svim vrstama saobraćaja, i zadnjih pola mjeseca govorit ćemo o domaćim životinjama“ rekla je učiteljica Alma Smajić.

Obaveznim programom predškolskog obrazovanja u Tuzlanskom kantonu obuhvaćeno je oko 3500 djece razvrstano u više od 160 odgojnih grupa. U OŠ Centar ove godine upisana su dva odjeljenja prvačića. U školske klupe u septembru u ovoj školi sjest će 32 učenika.

„Obavezan vid predškolskog odgoja pohađat će samo 12 učenika od tih 32 upisanih jer su ostala djeca prošla obavezan vid ovog odgoja u obdaništima. Samo oni učenici koji nisu prošli obavezan vid ovog odgoja, obavezni su dolaziti ovdje 2,5 mjeseca“ kazala je Armela Mujkanović, direktorica OŠ Centar.

Mališani su školom, drugarima ali svojom učiteljicom oduševljeni. Današnji prvi susret sa učiteljicom završili su crtajući i bojeći, a već sutra počinju sa nešto ozbiljnijim radom i to sve do 14. juna ove godine, dok ih u septembru, s početkom nove školske godine očekuju i novi izazovi.