Počela priprema za novi projekat ”pametnih škola” u TK: Obnova 17 objekata?

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Svečano je danas bilo u Drugoj osnovnoj školi Srebrenik. Upriličena je prigodna ceremonija uz bogat kulturno-zabavni program povodom završetka projekta ”Inovativnim umom do pametnih škola” u okviru koga je izvršena rekonstrukcija ove i još pet škola u Tuzlanskom kantonu. Na objektima je izvršeno utopljavanje, zamjena stolarije ili promjena energenta. Na ovaj način Druga osnovna škola Srebrenik energetski je obnovljena, a troškovi zagrijavanja će ubuduće biti smanjeni. Vrijednost radova u ovoj obrazovnoj ustanovi iznosila je oko 200 hiljada KM.

”Projekat je vrijedan 3,2 miliona KM. Obnovili smo sedam škola, šest u Tuzlanskom kantonu i jednu u Brodsko-posavskoj županiji, zatim smo obučili preko 40 uposlenika škola i drugih javnih ustanova o upravljanju energijom, o energetskom menadžmentu”, navodi Adi Tanović, projektni službenik u Centru za razvoj i podršku Tuzla.

Također je održano takmičenje u školama među učenicima o energetskoj efikasnosti i data podrška za 19 mladih inovatora u oblasti obnovljivih izvora energije. Projektom je pokazano da pored ušteda, obnova donosi udobnost u prostoru za učenike i nastavnike.

”Mi nismo proveli nikakvu digitalizaciju ili nešto, ali smo unijeli jednu novu svijest o upravljanju energijom, pametnijoj potrošnji energije i promjeni svijesti o energiji, zato smo i dali naziv pametne škole”, kaže Tanović.

Projekat su realizovale nevladine organizacije i vlast Tuzlanskog kantona sa organizacijama iz Brodsko-posavske županije u Hrvatskoj u okviru programa prekogranične saradnje. Vlada TK sufinansirala je projekat sa 15 posto cjelokupne vrijednosti.

”Rezultati koji su postignuti od višestrukog su značaja. Imat ćemo bolje uslove za rad, kako nastavnici, tako i učenici. Ekološki, smanjit ćemo emisiju štetnih plinova, jednostavno sve su pozitivne rekacije, kako javnosti, tako i uposlenika i nadamo se nastavku prekogranične saradnje”, istakla je Fahreta Brašnjić, ministrica obrazovanja i nauke TK.

Već je počela priprema za novi projekat ”pametnih škola”. Upućena je aplikacija Evropskoj uniji, a novim rekonstrukcijama bilo bi obuhvaćeno 17 škola u Tuzlanskom kantonu. Kantonalna vlada planirala je sufinansiranje tog projekta.

”Ministarstvo obrazovanja i nauke već je predložilo 17 škola koje su bile prioritetne na osnovu kriterija koji postoje”, rekla je ministrica.

Prednost će imati škole na kojima je već izvršeno utopljavanje, jer je novim projektom predviđena uglavnom nabavka kotlova na pelet za zagrijavanje objekata. Bit će također birane i škole sa zastarjelim kotlovima koje je potrebno što prije mijenjati. Nevladine organizacije i vlast vjeruju da će dobiti pozitivan odgovor Evropske unije.