Počela prva redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Počela je prva redovna sjednica u novom mandatu Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Prije utvrđivanja dnevnog reda, odobrena je inicijativa da Federalna vlada predloži izmjene odgovarajućeg zakona, koje bi regulisale da se napadi i ozbiljne prijetnje zdravstvenim radnicima smatraju napadom na službene osobe.

Za razliku od tog prijedloga, većinu glasova zastupnika nije dobila inicijativa da se osigura direktan TV prijenos budućih zasjedanja Predstavničkog doma.

Klub zastupnika Demokratske fronte – Građanskog saveza (DF-GS) predložio je, po skraćenom postupku, zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica. Tim povodom, pred zgradom u kojoj je sjedište Parlamenta okupljaju se demobilisani borci iz kampa u Sarajevu, kao i drugi, koji očekuju donošenje ovog zakona. Oko zgrade je postavljena zaštitna ograda te je uočljivo pojačano priosustvo policije.

Prijedlog Zakona o otpisu poreznih dugovanja fizičkih osoba – rezidenata FBiH, koja su ostvarila prihode iz inostranstva, također je u najavljenom dnevnom redu za ovu sjednicu, a predlagač je zastupnik Socijaldemokratske partije BiH Irfan Čengić koji ga je u parlamentarnu proceduru uputio po hitnom postupku.

Više drugih zakona je predloženo po skraćenoj proceduri, a njihov cilj je da sedam općina u Federaciji BiH dobiju administrativno status gradova. To su općine: Čapljina, Ljubuški, Gradačac, Visoko, Živinice, Gračanica i Srebrenik.

Jedna od najavljenih tačaka dnevnog reda je i odobravanje odluke o izdavanju garancije Federacije BiH i davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje preduzeća Elektroprivreda BiH kod izvozno-uvozne banke Kine za Projekat izgradnje Bloka 7 – 450 MW Termoelektrane Tuzla.

(RTV SLON/FENA)