Počela rekonstrukcija Šarene džamije: Vrijednost radova milion KM

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

U samom srcu Tuzle nalazi se za Tuzlake omiljena i po spisima najstarija džamija, Behram-begova ili kako je oni najstariji stanovnici sa ovih područja zovu, Šarena džamija. Prije nepuna četiri mjeseca, ova džamija zatvorila je svoja vrata za vjernike, ali samo na nekoliko mjeseci. Naime, Generalna direkcija vakufa iz Turske radi na rekonstrukciji odnosno restauraciji Šarene džamije, a ukupna vrijednost radova iznosit će oko milion maraka.

„Izvršeno je iskopavanja oko temelja, tako da će temelji biti učvršćeni i bit će sigurni da onda mogu ići prema gore nosivi zidovi koji će preuzeti kupolu, jer ova džamija je imala kupolu.“ – kazao je za RTV SlonHasan ef. Spahić, potpredsjednik građevinskog Odbora za rekonstrukciju Behram-begove džamije

A imat će je ponovo, nakon potpune restauracije. Nakon rekonstrukcije koja je rađena 1888. godine dobila je kupolu od čvrstog materijala, koja je prema predajama u vrijeme Prvog svjetskog rata skinuta. Osim radova na vanjskom izgledu džamije, posebna pažnja posvetit će se i unutrašnjosti. Završetak kompletne restauracije očekuje se 2021. godine.

„Njihovi stručnjaci će dolaziti, posebno po pitanju unutarnjih dekoracija jer im je ova džamija vrlo interesantna tako da će joj se vratiti onaj prvobitni izgled.“ – dodaje efendija Spahić.

S druge strane, odmah ispod Gradine, nalazi se jedna od najljepših tuzlanskih džamija, džamija Huseina Čauša, odnosno Džindijska džamija, koja je nedavno proglašena Nacionalnim spomenikom BiH. Iako je više puta bila zatvarana zbog slijeganja tla i renoviranja, zadržala je svoj prvobitni oblik.

„Ova naša džamija u Tuzli je specifična upravo zato jer je svi doživljavamo kao svoju, volimo je, draga nam je iz nekoliko razloga, prije svega jer ona predstavlja nas, jednog autohtonog čovjeka, majstora, izraza njegove arhitekture i ovo je orginalana arhitektura, bosanska, nije uvezena.“ – priča nam Elmedin ef. Avdibašić, hatib Džindijske džamije

Ova tipična mahalska džamija, specifična je i jedina džamija iz Tuzle sa drvenom munarom koja je proglašena nacionalnim spomenikom

„Na ponos je to svima nama, našim sugrađanima jer je dragulj naše arhitekture i u našim srcima ima posebno mjesto i ova džamija, ovaj objekat našao je mjesto na toj listi kulturno-historijskih dobara na koji smo svi ponosni.“ – dodaje efendija Avdibašić.

Još jedna od specifičnsti je i što se u haremu ove džamije nalazi i nekoliko mezara u kojima su ukopani neki od istaknutih Tuzlaka. Obje ove džamije, monumentalni su objekti koji i nakon toliko godina postojanja i dan danas izazivaju divljenje.