Počela s radom Međunarodna konferencija o problemu nezaposlenosti mladih

Počela s radom Međunarodna konferencija o problemu nezaposlenosti mladih

Objavio: -

Dvodnevna Međunarodna konferencija o temi “Program Garancija za mlade kao prevencija nezaposlenosti mladih” počela je danas sa radom u Sarajevu.

Konferencija se održava u organizaciji Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i Svjetske asocijacije javnih službi zapošljavanja (WAPES).

Prilikom otvaranja konferencije, direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić naglasio je kako zapošljavanje mladih, kao jedne od ugroženih grupa na tržištu rada, predstavlja izazov za sva regionalna i nacionalna tržišta rada, te zbog toga sve javne službe za zapošljavanje veliki dio svojih aktivnosti usmjeravaju na povećanje zapošljivosti i zapošljavanje ove populacije, jer upravo je zapošljavanje najvažniji preduslov za kvalitetan i dostojan život i napredak mladih u svim državama.

Cilj konferencije je razmjena najboljih praksi u zapošljavanju mladih među zemljama članicama WAPES-a, sa posebnim akcentom na transfer iskustava i praksi u zapošljavanju mladih u Evropskoj uniji putem programa Garancija za mlade, a Agencija za rad i zapošljavanje BiH je procijenila da je potrebno na jednom mjestu okupiti stručnjake u ovoj oblasti, te će konferencija koju organizira biti prilika da se uporede raznovrsne mjere, uticaj koji na definirane mjere imaju politike, odobreni budžeti, sistem obrazovanja, sistem rada službi za zapošljavanje.

Tokom konferencije će biti prezentirani dosadašnji rezultati i iskustva o provođenju mjera za zapošljavanje mladih, a poseban akcent će biti na programu Garancija za mlade koji se provodi u Evropskoj uniji.

Na konferenciji učestvuju predstavnici službi za zapošljavanje Austrije, Azerbejdžana, Belgije, Bugarske, Crne Gore, Estonije, Francuske, Hrvatske, Kine, Mađarske, Slovenije, Švedske, Turske, kao i entitetskih zavoda za zapošljavanje, zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, te kantonalnih službi zapošljavanja, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

 

Izvor: RTV Slon/FENA/