Počela sjednica Parlamenta FBiH o stanju u Zavodu Pazarić i sličnim ustanovama

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Počela je tematska sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine posvećena stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić te ustanovama sličnog tipa iz federalne nadležnosti.

Srodne ustanove u ovom slučaju su zavodi za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba ‘Drin’ i ‘Bakovići’, Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo i Ustanova iz djelokruga socijalne zaštite – Ljubuški.

Parlamentarna rasprava isključivo o ovoj problematici zakazana je nakon šokantnih tvrdnji o lošem stanju u pazarićkom zavodu, koje od prve polovine septembra izazivaju buru u javnosti.

Prvo je direktor ustanove Redžep Salić izjavio 11. septembra u Federalnom parlamentu da je kao novoimenovani rukovodilac zatekao teške uvjete za štićenike Zavoda kao posljedicu nemara prethodne uprave koju je optužio između ostalog za lažiranje finansijskih izvještaja, čak i za malverzacije tipa trgovine kurbanima.

Dva mjeseca kasnije, federalna zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić objelodanila je 20. novembra na pres-konferenciji šokantne fotografije i snimak o djeci vezanih ruku ili zavezane noge za namještaj. Ustvrdila je da snimci potiču iz pazarićkog zavoda i da su nastali u zadnjih godinu dana te je za nemar također optužila prethodnu upravu čiji su neki članovi i sad na pozicijama, kako je rekla.

Od Salićevog i Ćudićkinog obraćanja javnosti, inspekcije, tužilaštva, policija, predstavnici vlasti i drugi faktori pozvani su da ispitaju stanje u Zavodu Pazarić.

U međuvremenu je Federalna vlada dala saglasnost za opoziv Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda Pazarić, uključujući i opoziv direktora Redžepa Salića.

Salić prisustvuje današnjoj sjednici, kao i brojni predstavnici nevladinih organizacija i drugih subjekata pozvanih da sagledaju stanje u pazarićkom zavodu, kao i da prisustvuju tematskom zasjedanju u Parlamentu.

(RTV Slon/Fena)