20 C
Tuzla
23.09.2023.

Počele pripreme za ”Tuzla Guitar Week”

U periodu od 31. jula do 6. augusta Tuzla će ugostiti oko četrdeset polaznika Tuzlanske sedmice gitare odnosno Tuzla Guitar Week. Ideja koja se realizuje pod sloganom ”Radite i ljetujte u Tuzli u isto vrijeme” nastala je kao potreba da se mladim talentovanim gitaristima iz TK ali i šire pruži prilika da preko ljeta i raspusta rade sa vrhunskim profesorima gitare iz Evrope i svijeta.

“Imamo četiri pofesora gitare, pored mene, Tal Hurwitz iz Izraela, pored Tala, dolazi nam Ištvan Romer iz Zagreba, iz Sarajeva Đani Šehua i kao domaćin Elvis Sivčević“, kazao je Sanel Redžić, osnivač ”Tuzla Guitar Week”

Kako se ne bi radilo samo o masterclassu klasične gitare, zbog velikog interesovanja odlučeno je da se polaznicima ponudi i masterclass električne i akustične gitare.

”Idemo jedan korak dalje i da to ne bude samo klasična gitara u pitanju nego da tu uvrstimo i električnu gitaru, tako da nam iz Sarajeva dolazi vrhunski ekspert a to je Muris Varajić”, rekao je Redžić

U periodu u kojem će trajati sedmica gitare u Tuzli u Hrvatskom kulturnom centru ”Sveti Franjo” bit će održana i četiri koncerta polaznika, a jedan od koncerta jeste i ”Večer kamerne muzike”.

”Vrlo interesatno je što smo htjeli da ušarenimo taj program jeste taj treći koncert koji će biti održan 4. augusta, koncert kamerne muzike. Imat ćemo dvije kolegice, našu Tuzlanku Vedranu Šimić, solo pjevačicu i Andreu Nikolić koja nam doilazi iz Vareša, a inače živi u Beču“, dodaje Sanel Redžić, osnivač Tuzla Guitar Week.

Kada je riječ o nastavi ona neće biti samo fokusirana na učenike osnovnih i srednjih muzičkih škola iz TK nego i za polaznike koji gitare sviraju iz hobija. Bitno je napomenuti da je od danas dostupna službena web stranica www.guitarweek.ba preko koje se svi zainteresovani mogu prijaviti za učešće, ali i dobiti sve potrebne informacije o prazniku gitare u našem gradu.

Manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Grada Tuzla, Ministarstva za kulturu, sport i mlade TK, Turističke zajednice TK, te Franjevačkog samostana Tuzla i Centra za kulturu Tuzla.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO