Počeli radovi na izgradnji zgrade u Sapni za socijalno stanovanje

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Simboličnim izlijevanjem cementa za kamen temeljac danas su počeli radovi na izgradnji zgrade od 18 stanova u samom centru Općine Sapna za socijalno stanovanje.

Zgrada koja će biti završena naredne godine jedna je od 49 potprojekata koje se realiziraju u 29 općina u Federaciji BiH.

Projektom CEB II koji ima za cilj zatvaranje kolektivnih centara na kvalitetniji način će biti riješeno stambeno pitanje za 5.000 ljudi. U TK 19 potprojekata se realizira u 11 općina i gradova ukupne vrijednosti 50 miliona maraka.

Pomoćnik ministra za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Nisvet Mujanović kazao je da su danas počeli radovi na izgradnji 18 stanova i poslovnog prostora, od čijih prihoda će se plaćati računi za održavanje zgrade.

Vrijednost projekta u Sapni je 1,2 miliona maraka od čega je milion osiguran iz kredita Razvojne banke Vijeća Evrope, dok je ostatak osigurala Općina dodjelom zemljišta i svih potrebnih dozvola za gradnju. Prvi stanari uselit će već krajem naredne godine.

Načelnik Općine Sapna Zudin Mahmutović istakao je da se većina stanovnika Sapne iseljava u evropske države zbog čega je i istakao značaj izgradnje tih stanova za porodice koje žele ostati u Sapni.

– Većina tih porodica zaista živi teško, ili su socijalno ugroženi ili izbjegle i raseljene osobe iz Srebrenice i Bratunca. Nadam se da će im od sada biti mnogo bolje – naglasio je Mahmutović.

Veliku potporu ovom projektu pruža i Vlada TK koja na početku realizacije učestvuje u komisijama za identifikaciju korisnika, a po završetku sklapa ugovore s općinama i gradovima o sufinansiranju rente.

Pomoćnik ministra za rad, socijalnu politiku i povratak TK-a Ivan Jukić kazao je da se stanovanje u tim stanovima plaća od 80 feninga do 1 KM po metru kvadratnom, a da se ta sredstva koriste za buduće popravke.

Osim ovog objekta u Sapni će se kroz regionalni stambeni program koji provodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica graditi još jedna zgrada od devet stanova, piše Fena.