Počeo kongres ”MediCon 2015”: Bosnalijek d.d. podržava edukacije mladih doktora i studenata

Počeo kongres ”MediCon 2015”: Bosnalijek d.d. podržava edukacije mladih doktora i studenata

Autor: -
1386

Internacionalni kongres studenata i mladih doktora biomedicine ”MediCon 2015”, počeo je danas u Tuzli i trajat će do 1. novembra.

Poslije 19 godina nakon što je održan posljednji ovakav kongres, ponovo je jedan takav skup okupio brojne studente i mlade doktore biomedicine u Tuzli. Brojnim seminarima, sesijama i okruglim stolovima prisustvuje oko 250 učesnika iz čak 17 zemalja svijeta, od susjednih Hrvatske, Srbije do skandinavskih zemalja.

”Najveći akcenat, odnosno najveća target grupa koju imamo na ovom kongresu su studenti, primarno naši studenti, ali i internacionalni studenti, kao što govori samo ime kongresa. Zbog toga je to akcentovanje stavljeno iz razloga što je svijet medicine i biomedicine poput brzog vlaka koji se konstantno mijenja, tako da neka saznanja koja važe danas, neće sutra važiti”, kaže Adnan Mujanović iz Organizacionog odbora kongresa ”MediCon 2015”.

Na kongresu su učešće uzeli svi fakulteti medicine u našoj zemlji. Podršku mladim doktorima i istraživačima pružila je i bosanskohercegovačka farmaceutska kompanija Bosnalijek d.d.. Po ko zna koji put pokazali su da mladi stručnjaci u oblasti zdravstva znače mnogo za cijelu kompaniju, državu ali i šire.

”Bosnalijek kao društveno odgovorna kompanija, te kompanija koja podržava edukaciju u bilo kom smislu, svojim prisustvom želi da podrži mlade ljekare i studente, tako da je i ovdje na MediCon-u u nadu da će se MediCon održavati iz godine u godinu”, ističe Selma Hadžimehmedović, stručni saradnik za promociju proizvoda u kompaniji Bosnalijek d.d..

Brojni sadržaji učesnicima će biti prezentirati na Medicinskom fakultetu u Tuzli. Ove godine fokus kongresa je na kardiovaskularnim bolestima. Organizatori su optimistični i vjeruju da će već naredne godine, uz podršku prijatelja organizovati jedan ovakav skup na kome će okupiti još veći broj učesnika iz više zemalja svijeta.