Počeo Međunarodni festival queer filma Merlinka u Tuzli

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Međunarodni festival queer filma i umjetnosti “Merlinka” u Tuzli počeo je sinoć, a u toku dva festivalska dana zainteresovani će moći pogledati tri filma, prisustvovati radionicama, diskusiji, kao i promociji knjige.

Program je bogat, a već danas od 12:00 sati najavljena je tema „Traženje azila na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta.“

Festival queer filma i umjetnosti “Merlinka” u Tuzli promovira pozitivne vrijednosti te potiče na borbu protiv predrasuda, navode organizatori.

Dvadesetak osoba sinoć je pokušalo spriječiti održavanje Međunarodnog festivala queer filma i umjetnosti “Merlinka” u Tuzli.

Organizatori Festivala ogorčeni su ovakvim postupcima.

„Mi propagiramo različitost, slobodu i ravnopravnost. Ali treba znati da je zakonski kažnjivo sve što iz slobode govora prelazi u govor mržnje. Bilo kakav pritisak na naše javno okupljanje i poziv na nasilje nije dopustiv. Očekujemo da nadležne institucije procesuiraju počinitelje ovih nedjela i da budno prate situaciju jer je to njihova obaveza“, rekla je Dajana Bakić, iz Tuzlanskog otvorenog centra.

Na pitanje zašto se ovo događa nakon pet godina organiziranja Festivala, Dajana Bakić je rekla da ni njoj nije jasno.

(RTV Slon/Fena)