22.8 C
Tuzla
02.10.2023.

Počeo proces ovjere prijava političkih subjekata za učešće na Općim izborima

Razmatrajući Izvještaj o izvršenim provjerama prijava političkih stranaka i nezavisnih kandidata Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici počela proces ovjere političkih subjekata za učešće na predstojećim Općim izborima 2022. godine zakazanim za nedjelju, 02.10.2022. godine.
Centralna izborna komisiji BiH je danas ovjerila prijave za učešće na izborima za 59  političkih stranaka, koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove za ovjeru. Zbog nedostataka u prijavi, 32 političke stranke će biti obaviještene o nedostacima. Rok za otklanjanje nedostataka je dva dana od dana prijema obavijesti, odnosno do ponedjeljka, 30.05.2022. godine do 16:00 sati.
Danas je Centralna izborna komisija BiH ovjerila prijave za učešće na izborima za 8 nezavisnih kandidata koji u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove. Zbog nedostataka u prijavi, 9 nezavisnih kandidata će biti obaviješteno da u ostavljenom roku otkloni nedostatke.
Odbijena je prijava jednog nezavisnog kandidata za člana Predsjedništva BiH jer prijava sadrži manji broj potpisa podrške birača od Zakonom propisanog.

Vezane vijesti

POSLJEDNJE DODANO