Počeo Prvi urološko-onkološki simpozij: Sve veći broj malignih oboljenja!

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Naredna dva dana stručnjaci svih specijalnosti predstavit će savremene urološke i onkološke teorije i prakse, razmijeniti stajališta i iskustva, a sve s ciljem pružanja što bolje, stručne, profesionalne zdravstvene usluge krajnjim korisnicima odnosno pacijentima. Na Prvom urološko-onkološkom simpoziju BiH sa međunarodnim učešćem planirane su edukacije o vodećim nezaraznim bolestima današnjice a koje podrazumijevaju multidisciplinaran pristup poput liječenje karcinomima bubrega, mokraćnog mjehura, prostate i testisa. Podaci pokazuju da su maligna oboljenja iz godine u godinu u porastu.

Mi godišnje imamo prikaz oko 250 pacijenata tu ima i povratnika pacijenata koji su nekoliko puta prezentovani. Međutim, brojka je oko 160 novih pacijenata sa karcionomom uro gentalnog trakta koji zahtijevaju određeni dodatni tretman” – kazao je med. sc. Samed Jagodić, načelnik Klinike za urologiju.

“Pa mi smo svjedoci evo unazad desetak godina o velikom porastu malignih oboljenja, najčešće karcinom pluća, dojke i kolorektalnog. Podaci su frapantni. U svijetu imamo veoma veliki porast. Uzroci mogu biti i genetske prirode i način ishrane, fizička aktivnost, ali neki određeni uzrok nije poznat” – istakla je prim. doc. dr. Jasmina Alidžanović, načelnica Klinike za onkologiju i radioterapiju.

Karcinom prostate jedan je od najčešćih tumora i jedini pravi način liječenja je hirurški zahvat. Međutim u slučaju metastatske bolesti koriste se novi pametni lijekovi.

“2004. godine kada sam počeo raditi imali smo samo jedan lijek kod kastracijske rezistentno prostatnog karcinoma sad je veliki broj novih lijekova i terapija se proširuje tako da i ovi pacijenti sa uznapredovalim tumorima prostate imaju veće mogućnosti nego je to bilo prije. Tako da osim operacije, zračenja i ostalih terapija lokalne karcinoma prostate posebno nedostajenove terapije uznapredovalog metastaziranog karcionama” – kazao je Jasmin Bektić, Innsbruck Austrija, predavač.

Karcinom bubrega i mokraćnog mjehura nisu tako česti tumori. U posljednjih pet godina veliki problem predstavljalo je liječenju metastatskih pacijenata. U posljednje vrijeme postoje pametni lijekovi koji su usmjereni samo na tumorske ćelije, a sve se češće koristi i imunoterapija koja daje izvanredne rezultate. Na simpoziju će biti govora i o efektima ovih lijekova.