Početkom oktobra trilateralni sastanak BiH, Srbije i Turske

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO 

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na današnjoj šestoj redovnoj sjednici prihvatilo poziv predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, upućen članovima Predsjedništva BiH, za učešće na trilateralnom sastanku Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Turske u Beogradu, 8. oktobra 2019. godine.

Također prihvaćen je i poziv prеdsјеdnikа Rеpublikе Slоvеniје Bоrutа Pаhоrа za zvaničnu pоsјеtu Rеpublici Slоvеniјi.

Članovi Predsjedništva BiH prihvatilli su poziv za učešće na World Holocaust Forumu (WHF) pоd nаzivоm „Sjećanje na holokaust i borbu protiv antisemitizma“, kојi ćе biti оdržаn u Jerusalemu, 23. januara 2020. godine. Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodit će predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Prihvaćen je i poziv za učešće na Međunarodnoj konferenciji o sprečavanju seksualnog nasilja u sukobima, koji će se održati u Londonu, od 18. do 20. novembra ove godine. Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodit će predsjedavajući Željko Komšić.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je dalo saglаsnоst Agenciji za pronalaženje ratnih zarobljenika/ nestalih u akciji pri Ministarstvu odbrane SAD-a (DPAA) zа rеаlizovanje projekta lociranja i identifikacije pripadnika Vojske Sjedinjenih Američkih Država koji su učestvovali u II svjetskom ratu.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvatanju i dva sporazuma. Prvi je o finansiranju i projektu između Bosne i Hercegovine („primalac“), koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, i Republike Srpske, koju predstavlja Ministarstvo finansija, i grada Bosanska Gradiška („Agencija za izvršenje projekta“), koju predstavlja gradonačelnik, i KfW-a, Frankfurt am Main („KfW“), u iznosu od 10.266.845,46 eura – Prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška – Faza 1. Drugi sporazum odnosi se na grant između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine u vezi s Regionalnim stambenim programom – BiH-6 (2018).

Isto tako, Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o pristupanju Multilateralnoj konvenciji za implementaciju mjera u okviru Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja za sprečavanje erozije porezne baze i prenošenja profita (MLI), saopćeno je iz Predsjedništva BiH.