Počinje implementacija projekta „Poboljšanje zdravstvenih usluga za slijepe žene iz TK“

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Osigurati kvalitetnije uslove življenja, a samim tim i zdravstvenu zaštitu primarni je cilj osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini. Upravo zbog nedostajućih sistemskih rješenja, i ovi članovi našeg društva nerijetko se nađu pred zatvorenim vratima. Najbolje se to može osjetiti, priča nam direktorica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla Tifa Tučić, ukoliko se nađete u zdravstvenim ustanovama u Tuzlanskom kantonu. Ako vam pored ljekarske pomoći, dodatno zatrebaju i neke druge informacije, rijetke su institucije u kojima ćete ih i dobiti.

“Samo Dom zdravlja Čelić ima informacije za pristup uslugama na Brajevom pismu. Pristup uslugama na UKC-u imamo samo na tri klinike – Ginekologiji, Transfuziologiji i Ortopediji” – kazala je  Tifa Tučić, izvršna direktorica Udruženja građana oštećenog vida Tuzla.

 

Projektom „Poboljšanje pristupa zdravstvenim uslugama do zaštite zdravlja slijepih žena u TK“ ova se situacija nastoji promijeniti. To je prijeko potrebno jer, kažu iz projektnog tima, važno je konačno svim građanima obezbijediti iste uslove, ma kakve probleme ili poteškoće imali.

“Pazite nešto, mnogo su bitni jer kroz projekte se edukacija pruža članovima, a pošto mi nemamo druge vidove edukacije, dobro su došli ovi projekti” – kazao je Kasim Kahrimanović, predsjednik Udruženja građana oštećenog vida Tuzla

 

U sklopu projekta kojeg inače podržava Ekumenska inicijativa žena iz Omiša, trideset slijepih žena iz Tuzlanskog kantona početkom marta učestvovat će na dvodnevnoj konferenciji na kojoj će se fokus staviti na zdravstvo, nasilje ali i problem pomagala kojih više nema nego što ima.