Počinje reekshumacija u Potočarima: Sastavljanje posmrtnih ostataka 65 žrtava genocida

Počinje reekshumacija u Potočarima: Sastavljanje posmrtnih ostataka 65 žrtava genocida

Objavio: -

Velikom broju preživjelih srebreničkog genocida, najveću utjehu čini pronalazak i ukop njihovih najbližih. Tada se završava dugogodišnja potraga, ali i zakopava nada da će se nekada, odnekle ipak pojaviti živi.

Bolan 11. juli i kolektivna dženaza, ali i sedmice koje slijede i u kojima se neki mezarovi ponovo otkopavaju kako bi se naknadno pronađeni posmrtni ostaci žrtava sastavili, kopanje je po ranama koje nikako da zacijele. Tako će i ove godine, šestu godinu za redom u Potočarima u ponedjeljak početi reekshumacija ranije ukopanih žrtava genocida, upravo radi pripajanja naknadno pronađenih ostataka žrtava. U narednoj sedmici bit će sastavljene kosti 65 žrtava.

Jer, Vojska Republike Srpske želeći da zametne trag masovnim ubistvima izmještala je tijela iz grobnice u grobnicu po nekoliko puta. Tada su se kosti žrtava razdvajale.

„Posmrtni ostaci koji su ukopani u Potočarima, ekshumirani su uglavnom iz sekundarnih masovnih grobnica Kamenica, Zeleni jadar, Blječeva, Ravnice, ali i iz primarnih masovnih grobnica Glogova i Lažete, koje su izmještene u sekundarne masovne grobnice, što je uzrokovalo nekompletna tijela“, tvrdi Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH.

Žrtve čija tijela će sada biti kompletirana, ukopane su u periodu od 2000. do 2011. godine i ovo je prvi put da se reekshumiraju, svi osim jednog. Enes Husić, pronađen je i ukopan 2004. godine, a ponovo otkopan u Potočarima 2011. godine, jer su njegovi ostaci pronađeni u međuvremenu. Ove godine ponovo će biti reekshumiran po drugi, ali i posljednji put.  Husić je jedan od 466 ubijenih Srebreničana, čiji posmrtni ostaci su sastavljeni nakon reekshumacije. U Memorijalnom centru Potočari, do sada su ukopane 6504 identificirane žrtve, a u narednim godinama očekuje se reekshumacija i sastavljanje posmrtnih ostataka još 1000 žrtava.