-1 C
Tuzla
08.12.2023.

Podignuta optužnica protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Osmana Mehmedagića i Muhameda Pekića, direktora odnosno rukovodioca Odsjeka za cyber sigurnost Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.
U saopćenju Tužilaštva BiH se navodi kako se Mehmedagić i Pekić terete da su tokom augusta 2020. godine zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA-e.
“Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima”, navodi se u saopćenju.
Tužilaštvo je uputilo prijedlog da se za Mehmedagića i Pekića izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i uposlenika OSA-e i zabrana kontakta s drugim uposlenicima, kako bi se postupak mogao neometano voditi.
Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine.
(RTV Slon/BIRN)

Vezane vijesti

TUZLA