Podignuta optužnica protiv državljana Turske i Irana zbog krijumčarenja migranata

TV SLON UZIVO RADI OSLON UZIVO

Optužnica dvojicu optuženih terete da su za novčanu naknadu, sa ciljem ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, vršili krijumčarenje ilegalnih migranata preko teritorije BiH, među kojima i malodobne osobe.

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

  1. Murata Erbila, rođenog 20.03.1968. godine u Arbil, Irak, državljanin R Turske i Iraka, nalazi se u pritvoru

 

  1. Sahina Sefe, rođenog 09.08.1993. godine u Samsunu, Republika Turska, državljanin R Turske

 

Optuženi se terete, da su na području BiH, tijekom 2019. godine, djelujući u međusobnom dogovoru i koordinaciji, vršili nezakonito krijumčarenje ilegalnih migranata, uglavnom državljana Iraka, koji su ilegalno ušli u Bosnu i Hercegovinu, te nisu imali važeće dokumente za boravak u BiH.

U optužnici se navodi da su optuženi postupali protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala (Sl. glasnik BiH broj 37/02),  a sa ciljem da za sebe ostvare nezakonitu imovinsku korist.

Optuženi se terete za krijumčarenje najmanje 15 ilegalnih migranata, u tri navrata, koje su za novčane iznose koji su dosezali i 4000 eura, prevozili preko teritorije BiH u pravcu granice sa Republikom Hrvatskom, u čemu su otkriveni i spriječeni od strane policijskih djelatnika Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo krijumčarenja osoba, iz članka 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.